K eurovolbám pravděpodobně dorazí nejméně Čechů v historii

Volby do Evropského parlamentu zřejmě v České republice poznamená rekordně nízká účast. Volební komisaři ji zatím odhadují na 15 procent. Lidé mohou v některé z více než 14 500 volebních místností hlasovat do 14 hodin. O přízeň voličů bojuje na 850 kandidátů z 38 stran, hnutí a koalic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu | Zdroj: ČTK

„Beru to jako povinnost, když je Česká republika v Evropské unii zastoupená, tak by tam měli být lidé, se kterými souhlasím nebo kteří zastupují můj názor,“ vysvětluje žena, která se rozhodla k volbám přijít.

Hlasoval už i bývalý prezident Václav Klaus, který Evropskou unii dlouhodobě kritizuje. „Musím se přiznat, že jsem snad prvně za období 25 let po pádu komunismu velmi váhal, jestli mám vůbec jít volit, což je proces, který u mě ještě nikdy nenastal,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti ke druhému volebnímu dni připojila redaktorka Lenka Jansová

Eurovolby označil za neautentické a nepotřebné, nečetl prý ani programy kandidujících stran.

Nízká volební účast svědčí podle Klause o tom, že stále více lidí vnímá pokus centralizovat a uměle řídit Evropu z jednoho místa jako omyl.

Naopak podle současného prezidenta Miloše Zemana, který vhodil svůj hlas do urny už včera, se Češi o eurovolby příliš nezajímají, protože neberou unii vážně:

„Mylně se domnívají, že se jich to netýká, a přitom už 80 procent zákonů, které se u nás přijímají, jsou zákony z dílny Evropské unii. To by bylo dobře, kdyby voliči věděli.“

Bývalého prezidenta Václava Klause doprovodila do volební místnosti snacha a vnoučata | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Kdo chce volit, ale neumožňuje mu to zdravotní stav, může ještě dnes požádat o přenosnou urnu. V praxi naposledy asi tak hodinu před uzavřením místností, tedy přibližně do jedné hodiny odpoledne.

Podle zkušeností volebních komisařů chodí v sobotu lidé nejvíc volit dopoledne mezi devátou a desátou, před obědem už bývá účast slabší. Obecně prý ale odvolí méně lidí než v pátek. Konečné výsledky voleb do Evropského parlamentu zveřejní Český statistický úřad v neděli po 23. hodině na svém portálu.

Volit do Evropského parlamentu začínají Slováci. Dočkali se i Lotyši a Malťané

Číst článek

V sedmi obcích spojili eurovolby s místními referendy. Například v jihočeských Vodňanech lidé rozhodují o stavbě závodu na zpracování dřeva. Obří pila místní zřejmě zajímá o něco více než výběr europoslanců, někteří totiž dorazili do volební místnosti jen kvůli referendu.

Mechanismus volby do Evropského parlamentu | Foto: Michal Jindra

ČTK, Jitka Cibulová Vokatá, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme