V čele Ukrajiny má stanout Porošenko. Se separatisty chce vyjednávat

Vítězem prezidentských voleb na Ukrajině je s největší pravděpodobností miliardář Petro Porošenko. Průběžné výsledky mu přisuzují skoro 54 procent hlasů, což naznačuje, že zvítězil hned v prvním kole hlasování. Volbu ukrajinského prezidenta bojkotovali na východě země proruští separatisté. Ruský prezident Vladimir Putin sice prohlásil, že bude výsledky respektovat, analytikové tomu ale příliš nevěří. Šéf Bílého domu Barack Obama dal zase najevo, že se na spolupráci s novou hlavou Ukrajiny těší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravděpodobný vítěz ukrajinských prezidentských voleb Petro Porošenko

Pravděpodobný vítěz ukrajinských prezidentských voleb Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Petro Porošenko krátce po uzavření volebních místností poděkoval všem voličům, z nichž se někteří zúčastnili voleb, ačkoliv tím ohrozili své životy. A několikrát zdůraznil, že hlasovala celá Ukrajina.

Slíbil, že udělá vše pro jednotu země a ukončí chaos a násilí. Jeho první cesta v úřadu nepovede do zahraničí, ale na Donbas, kde chce vyjednávat se separatisty. Zároveň ale varoval, že nebude váhat tvrdě zakročit proti teroristům, kteří odmítnou složit zbraně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ondřeje Boudy

Jeho největší rivalka Julija Tymošenková záhy uznala porážku. Její zisk se pohybuje kolem 13 procent. Vyjádřila ale přání, aby Ukrajina pod novým vedením usilovala o plnohodnotné členství v Evropské unii.

Z výsledků je vidět, že Porošenka volil téměř celý Kyjev a Ukrajinci žijící v zahraničí. Největší podporu měl ve Lvovské oblasti, kde ho volilo 70 procent obyvatel. I na jihovýchodě země ale získal třetinu hlasů.

„Místní komentátoři říkají, že kdyby nebylo války na jihovýchodě, tak se rozhoduje až ve druhém kole. Takto ale volili Ukrajinci víc hlavou než srdcem, protože země potřebuje co nejrychleji silného prezidenta,“ uvedl zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Ondřej Bouda.

Volební účast překonala očekávání

Volební účast byla s výjimkou východních oblastí poměrně slušná, v Kyjevě podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu překonala očekávání. Stály se tam několikahodinové fronty před volebními místnostmi a centrální volební komise dokonce prodloužila hlasování.

Na řadě míst Kyjeva situaci totiž ’komplikovali‘ voliči, kteří přijeli hlasovat z oblastí ovládaných separatisty nebo z anektovaného Krymu. Úřady jim slíbily, že všem umožní odvolit, ale v praxi to místní komise nestíhaly.

Proruský aktivista odnáší urny z volební místnosti v Doněcku, aby je mohl zničit | Foto: ČTK/AP, Photomig

Na volby dohlíželi pozorovatelé OBSE, byly podle nich vesměs v pořádku. V den voleb navštívili přes 10 000 míst a 98 procent z nich bylo naprosto v pořádku, objevily se jen drobné nedostatky, například kritizovali, že voliči museli čekat v dlouhých frontách.

OBSE hodnotí pozitivně i předvolební kampaň a fakt, že státní televize se mění na veřejnoprávní, což přispívá k její nezávislosti.

Pozorovatelé navrhli i několik zlepšení, například uzákonit transparentní účty pro kandidáty. V těchto volbách to dobrovolně udělalo jen několik z nich. Kritizovala vyhrožování některým politikům během kampaně.

Na jihovýchodě Ukrajiny se otevřelo jen asi 800 z více než 3000 volebních místností a účast zdaleka nedosahuje celostátního průměru.

Na vině ale podle pozorovatelů OBSE nejsou ukrajinské úřady, ale separatisté, kteří voličům i volebním komisařům vyhrožovali smrtí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích voleb na Ukrajině hovořil zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Bouda

Pozorovatelé to berou jako jasný útok na demokracii a prý to zpochybňuje i celé referendum o nezávislosti regionu, protože jinak by se separatisté nebáli pustit lidi k volbám.

Neslavil skoro nikdo

Na Majdanu se ale sešlo jen několik desítek lidí, kteří na obří obrazovce sledovali volební speciál jedné z televizí. Snad všichni uvítali vítězství Petra Porošenka.

Nikdo ale nějak výrazně neslavil. Lidé si uvědomují, že volby jsou jen prvním krokem a to nejtěžší Ukrajinu teprve čeká.

„Porošenko má před sebou velmi těžký úkol. Snad dokáže vyjednat mír,“ říká Larisa, která věří, že celý národ si přeje konec násilností.

„Problém je, že východ a západ země si nerozumí,“ vysvětluje Rita. Rozdíly nejsou jen v politických názorech, ale především v mentalitě lidí.

Do Porošenka řada lidí vkládá naděje, že dokáže překlenout propast a ukáže Ukrajincům, že jsou stále jeden národ. Zdaleka ne všichni jsou ale tak optimističtí.

Člen majdanské domobrany Oleg připomíná, že existuje i celá řada dalších problémů. Od korupce po špatnou ekonomickou situaci. Majdan proto podle něj zůstane na svém místě, aby politikům nadále připomínal, že se zodpovídají lidu.

Lavrov potvrdil, že Moskva výsledek voleb uzná

Rusko je připraveno jednat s pravděpodobným příštím ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. V reakci na předběžné výsledky ukrajinských voleb to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Šéf ruské diplomacie potvrdil dřívější náznaky, že Rusko výsledek voleb uzná, i když hlasování podle Lavrova nebylo zcela v pořádku.

Proruští separatisté v Mariupolu. 4. 5. 2014 | Foto: Reuters

Ondřej Bouda, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme