Novela zákona o potravinách umožní kontroly restaurací také veterinářům a SZPI

Majitelé restaurací a jídelen musí počítat s novými kontrolory. Vedle hygieniků k nim totiž budou moci nově chodit také pracovníci veterinární správy a zemědělské a potravinářské inspekce. Přináší to obsáhlá novela zákona o potravinách, kterou schválili poslanci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace Na Konci

Restaurace Na Konci | Foto: Petr Jindra

Inspektoři Státní veterinární správy budou moci v restauracích nově kontrolovat všechny živočišné produkty - zvěřinu, maso, vejce nebo med.

„Novela zákona o potravinách pojednává zejména o daleko větší spolupráci mezi dozorovými orgány, než tomu bylo dosud. Státní veterinární správa tuto novelu vítá, především asi proto, že se podařilo náš dozor takzvaně od vidlí po vidličku protáhnout až do stravovacích zařízení,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu novely zákona o SZPI na restaurace a jídelny zjišťovala podrobnosti Veronika Hlaváčová

Podnikatele v pohostinství ale zároveň uklidňuje - počty kontrol by se neměly zvýšit. Jen se na nich bude podílet více úřadů. „S kolegy z dozorových orgánů jsme se dohadovali, že vždy půjde o dohodu. Vzhledem k tomu, že zákon nabude účinnosti od 1. ledna 2015, tak je na to ještě dostatek času,“ dodává Duben.

Veterinární správa si od novely slibuje i účinnější boj s pytláky. To Státní zemědělská a potravinářská inspekce bude podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL zase reagovat rychleji v případě krizových situací, jako byla předloňská metanolová kauza.

Pančovaného vína stále přibývá. Inspekce se zaměří na dovoz ze zemí mimo EU

Číst článek

„Novela dává jasnější pravomoci pokud jde o kontroly SZPI, především v tom, že dnes už inspektoři budou moci v okamžiku, kdy tato novela nabude účinnosti, vstupovat do zařízení, která kontrolují, a nebudou muset žádat o součinnost policejní nebo celní orgány,“ vysvětluje.

Obchodníci kritizují novelu potravinového zákona, SZPI si pochvaluje posílení pravomocí

Číst článek

Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva doplňuje, že dnes můžou majitelé výroben nebo skladů kontrolory odmítnout a zaplatí jen pokutu. „Našly se i takové subjekty, kterým se tím pádem dařilo oddalovat výkon státního dozoru. Jsme přesvědčeni, že s touto novou právní úpravou se tento problém podaří odstranit.“

Novely zákonů teď putují do Senátu. Pak je musí podepsat prezident.

Simona Bartošová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme