Žalobkyně z kauzy Opencard měla údajně v bytě odposlouchávací zařízení

Pražskou žalobkyni z kauzy Opencard Dagmar Máchovou se někdo snažil odposlouchávat. Napsal to deník Právo. Odposlechové zařízení mělo být ukryto v žižkovském bytě partnera Máchové Bohumila Holubce. Žalobkyně věří, že odposlechy souvisí s kauzami, které řeší. Holubec ale podezřívá i samotnou policii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Tomáš Adamec

Žalobkyně Městského státního zastupitelství je podle deníku přesvědčená, že údajné odposlechy souvisí s kauzami, které řeší.

Máchová prý má konkrétní podezření, komentovat to ale nechtěla.

„Tato věc je v šetření a paní státní zástupkyně nepovažuje za vhodné se v této fázi k tomu jakkoli vyjadřovat,“ sdělila pouze její tisková mluvčí Štěpánka Zenklová.

Máchová už prý podala trestní oznámení a případ si převzali kriminalisté. Pražská policie k tomu ale odmítla cokoliv říct.

„Minimálně do konce týdne se s ohledem na citlivost případu nebudeme vyjadřovat," uvedla mluvčí Jana Rosslerová. Nechtěla říct ani to, jestli v bytě vůbec nějaké odposlechové zařízení bylo.

Partner zástupkyně podezřívá policii

Podle deníku Právo si ale policisté odnesli set-top box, do kterého měl být odposlech zabudovaný. Tuto „štěnici" měl do bytu přinést zaměstnanec servisní firmy.

Našel ji prý partner žalobkyně a majitel bytu Bohumil Holubec, který ji v bytě hledal už delší dobu. Listu svěřil i podezření, že odposlechy mohli nastražit sami policisté. Ani k tomu se ale policie nevyjádřila.

Právo také uvedlo, že postup Máchové a vyšetřovatelů chce zkoumat zvláštní poslanecká komise pro objasnění pozadí Opencard.

Její předseda Bronislav Schwarz také nechtěl údajné odposlechy komentovat, sdělil pouze, že o celé věci se dozvěděl dnes z médií. Rozhodně prý novinářům neřekl, že by už komise pro Opencard věc prověřovala. Připustil ale, že se se žalobkyní Máchovou chystá promluvit.

Dozorová státní zástupkyně v obou nejznámějších kauzách Opencard zatím sklízela jen kritiku, protože před soudem skončily jen „malé ryby". Někdejší vedení pražského magistrátu v čele s primátorem Pavlem Bémem z ODS se soudních líčení účastní jen jako svědci.

V létě 2012 dokonce tehdejší šéf protikorupční policie Tomáš Martinec Máchovou obvinil, že zdržela vyšetřování a na magistrátu byly mezitím zničeny důležité dokumenty.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

Evelyna Kulíšková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme