Na počest zachránce dětí Nicholase Wintona vznikla symfonie Shalom Winton

Shalom Winton. Tak hudebníci pozdraví v neděli muže, který za války zachránil 669 židovských dětí. Na počest sira Nicholase Wintona složil skladatel Jaromír Vogel symfonii, která zazní ve světové premiéře v pražské Betlémské kapli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nicholas Winton se premiéry filmu  Nickyho rodina osobně zúčastnil

Nicholas Winton se premiéry filmu Nickyho rodina osobně zúčastnil | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Sir Winton zachránil spoustu dětí a já si myslím, že to byl hrdina, který si zaslouží, aby se o něm psalo, aby se o něm hrálo. I v historii se na hrdiny psaly eposy, tak mě napadlo, že by se o něm mělo také něco napsat,“ říká autor symfonie Jaromír Vogel.

Skladatele Vogela neinspiroval jen dojemný příběh zachráněných dětí, při tvorbě vycházel z židovské kultury a podněty hledal i v židovské hudbě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O symfonii na počest Nicholase Wintona se zajímala redaktorka Markéta Kaňková

„Náš původ není tak úplně árijský, takže ta židovská hudba je zřejmě někde zakódovaná v genech, které se potom projevily, když jsem začal psát - že mi ta hudba je velice blízká. A řada motivů, ze kterých je ta svita sestavena, má židovskou melodiku. Asi to bude i v tom poznat.“

V symfonii mimo jiné zazní dva tradiční židovské nástroje - šofar a klarina. Zahraje na ně sólista Peter Dostál Berg. Podle prezidentky Malého židovského festivalu Blanky Vogelové půjde o naprostou raritu.

„Klarina je nástroj, na který skutečně 400 let nikdo nehrál a nehraje. On (Peter Dostál Berg, pozn. red.) je zřejmě v tuto chvíli jediný na celém světě, který tento nástroj vlastní a hraje na něj. A je to vůbec poprvé v historii, kdy šofar a klarina byly v symfonické svitě zakomponovány,“ přibližuje Blanka Vogelová.

Skladba složená na počest muži, který za války zachraňoval lidské životy, zazní v neděli v Betlémské kapli. Kdo bude chtít, může tam podepsat petici na podporu nominace Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme