Deštivé počasí přálo vodákům. Teplou Vltavu splulo už víc než sto lodí

Více než stovka vodáků už v letošním roce sjela Teplou Vltavu na Šumavě. Umožnilo jim to deštivé počasí posledních dní. Pro splouvání úseku v národním parku totiž platí přísná pravidla – lodě můžou plout od Soumarského mostu k mostu u Pěkné pouze v případě, že hladina neklesne pod 50 centimetrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodácký maraton na Berounce

Vodácký maraton na Berounce | Foto: Pavel Pavlas

„V sobotu už ale hladina vystoupala na 77 centimetrů, což znamená, že mohli splouvat vodáci ve skupinkách po dvaceti. Každou hodinu vyplulo ze Soumarského mostu až dvacet vodáků bez průvodce,“ upozornil mluvčí Národního parku Šumava Pavel Pechoušek.

Úsek od Soumarského mostu k mostu v Pěkné mohli vodáci splouvat ve všechny povolené květnové dny kromě jednoho. Hladina Teplé Vltavy nedosáhla na požadovanou hranici 1. května.

V úseku Soumarský most – Pěkná protéká Teplá Vltava v některých částech 1. zónou Národního parku Šumava. Počet lodí, které tam smějí každý den plout, je kvůli ochraně přírody regulován.
Zdroj: NP Šumava

„Zatímco v květnu se splouvá pouze o víkendech a státem uznaných svátcích, v červnu již se může splouvat každý den. Zájemci se samozřejmě musí předem registrovat na webovém portálu,“ dodal Pechoušek.

Loď platí za splutí 300 korun. Pokud se zaregistruje až na místě, poplatek narůstá o dvě stovky.

Správa NP a CHKO Šumava spustila registrační systém pro splouvání Teplé Vltavy 10. dubna. Na letošní rok už je zaznamenáno přes tisíc rezervací. Největší zájem mají vodáci o letní termíny. Úsek je možné splouvat do konce října.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme