Ukrajina prý získala kontrolu nad doněckým letištěm. Nepokoje zmítají Luhanskem

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov oznámil, že vládní síly vytlačily z letiště v Doněcku proruské bojovníky. Ověřit se to ale nedá, protože veškeré přístupové cesty k letišti jsou uzavřené a do oblasti se nelze dostat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský vrtulník Mi-24 přelétá nad doněckým letištěm

Ukrajinský vrtulník Mi-24 přelétá nad doněckým letištěm | Zdroj: Reuters

Ve čtvrtích, které k letišti přiléhají, je navíc velmi nebezpečno. Pravděpodobně se tam stáhli bojovníci, kteří byli vytlačeni z letiště.

Pokud ukrajinské síly začnou proruské bojovníky pronásledovat, mohly by se přestřelky, které se v oblasti odehrávaly během včerejška a pokračovaly dlouho do noci, kdykoli znovu opakovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Doněcku sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Letiště Sergeje Prokofjeva v Doněcku je z vojenského hlediska velmi významné, protože tam mohou přistávat i obří letadla. Pokud by tedy tento objekt zůstal v držení proruských separatistů, vznikl by zde případně prostor pro invazi cizích vojsk.

Doněcké letiště je moderní. Bylo připraveno na šampionát Euro 2012. Jak vypadá dnes, se zatím nedá kvůli bezpečnostním opatřením zjistit. Do provozu uvedeno ale v dohledné době nejspíš nebude.

Atmoséra v Doněcku je tíživá. Nefungují školy, obchody ani úřady

Číst článek

Ke spojení oblasti s okolím slouží zejména železnice, protože i přístupové cesty do města jsou uzavřené. Hlavní vlakové nádraží v Doněcku tak od rána po včerejších přestřelkách, při kterých zahynulo zřejmě několik lidí, opět funguje. Vlaky odsud jezdí i do 300 kilometrů vzdáleného Dněpropetrovsku, kde letiště funguje.

V Doněcku je dnes zatím klid, ale v sousedním Luhansku se při jednom incidentu pokusili ruští dobrovolníci překonat hranice několika auty, která ale pohraničníci zastavili. V oblasti také neznámí útočníci ostřelovali autobus s civilisty. Několik lidí zde zahynulo.

Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko je odhodlaný operaci co nejdříve dokončit. Víceméně vylučuje rozhovory s představiteli ultranacionálních proruských radikálních skupin, protože ti podle jeho i vládního mínění už překročili hranici přípustnou pro jednání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj situace na Ukrajině shrnuje zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Co se dialogu týče, obrací se Porošenko jako liberální politik s dostatkem kontaktů spíše k západním partnerům, jako jsou Polsko a Brusel. Počítá ale i s rozhovory s Ruskem. Všechno jeho úsilí bude nejspíš směřovat k uklidnění situace.

„Postup ukrajinských sil je ovšem také chaotický. Není jasné, jestli je to způsobené demoralizaci či špatnou technikou, protože už se to táhne několik týdnů a zatím žádný z viditelných úspěchů protiteroristická operace nedosáhla – obsazená místa zůstávají pod kontrolou separatistů a nikam se to nepohybuje,“ shrnuje vývoj na Ukrajině zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Doněcká oblast. Grafický profil: ilustrační mapka se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme