Areálu v Račicích chyběla voda, teď chybí diváci

Není určitě v tuzemsku mnoho takových sportovišť, která by mohla ve své kategorii směle soupeřit s těmi nejuznávanějšími zahraničními "konkurenty". Areál vodních sportů v Račicích ovšem do této elitní skupiny nepochybně patří - a zaslouží si tedy, aby pro sportumilovnou veřejnost nezůstával opomíjenou končinou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světový pohár v kanoistice, ICF Canoe Sprint World Cup Račice 2011.

Světový pohár v kanoistice, ICF Canoe Sprint World Cup Račice 2011. | Foto: Filip Jandourek

„Rozhodně se těšíme, jak si zazávodíme před domácími fanoušky, před kamarády,“ říká deblkanoista Filip Dvořák a jeho slova velmi dobře ladí s tím, co před velkými mezinárodními závody pořádanými v Račicích prohlašují další špičkoví čeští kanoisté a veslaři.

Což o to - kamarádi je obvykle nezklamou a přijdou, ale pokud se týká dalších fanoušků, nebývá to zpravidla žádná sláva. „Bohužel, Račice jsou relativně daleko od Prahy, což hovoří v jejich neprospěch,“ dodává Dvořák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osudy areálu v Račicích pečlivě sleduje Aleš Procházka

Posunout račický kanál blíž ku Praze nebo k jinému většímu městu, to samozřejmě proveditelné není, ale bývalý veslařský reprezentant Zdeněk Pecka, který je už 17 let ředitelem tamějšího areálu, pilně hledá cesty a cestičky, jak tento vodní ráj oživit a zalidnit.

Kromě toho ale musel před pár lety řešit i jinou, přímo hamletovskou otázku: Co si počít s úbytkem vody? „Voda, která kanál napájí, je spodní voda a jak kolísá hladina spodní vody, tak kolísá i voda v kanále,“ vysvětluje.

Kanál zápasící s nedostatkem vody se naštěstí povedlo zachránit. A postačil k tomu v podstatě jednoduchý zlepšovák. „Když jsme napojili zavlažovací zařízení pro zemědělce, síť, která je na všech polích tady kolem kanálu, tak jednu tu větev jsme propojili do kanálu a s ní jsme schopni vodu doplňovat.“

Teď už může Zdeněk Pecka věnovat energii přípravě areálu na domácí i mezinárodní akce, ale nezapomíná ani na to, jak a čím přilákat do Račic sportuchtivou veřejnost.

„Chceme, aby se areál stal centrem nejbližšího okolí. Aby tu ústily cyklostezky, byla tu víceúčelová hřiště, tenisové kurty. To všechno máme v plánu udělat a přilákat sem lidi, aby se ten areál stal prostorem, který uspokojuje jejich volnočasové aktivity.“

Aleš Procházka, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme