Nemocnice na Vysočině řeší nedostatek lékařů zahraničními odborníky

Nemocnicím na Vysočině chybí lékaři. S nedostatkem odborníků proto pomáhá i provozovatel, kraj Vysočina. V některých případech vyplácí nově nastupujícím doktorům až stotisícový náborový příplatek. Další pak láká možnost uplatnění a profesního růstu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinská lékařka Julia Grigorieva

Ukrajinská lékařka Julia Grigorieva | Foto: Petr Palovčík

„Na patologii hledali to volné místo docela dlouho. Byli rádi, že už alespoň někdo přišel,“ směje se Ukrajinka Julia Grigorieva, která přišla do Jihlavy před rokem a třemi měsíci z Kyjeva.

Na Ukrajině prý měla čtyřikrát nižší plat než tady. V rámci lékařského kolečka pracuje také na LDN, kde v pracovní terapii dělá s pacienty třeba meruňkové knedlíky.

„Lékaři jsou stejní jako pacienti, všichni jsou různí, ale většinou je mám ráda. Oni jsou fajn a většinou mi pomáhají všechno zvládat,“ hodnotí Julia.

Přehrát

00:00 / 00:00

O působení v jihlavské nemocnici si s ukrajinskou lékařkou povídal reportér Petr Palovčík

Vedle odloučení od rodiny byl na začátku největší problém jazyk. Julia ho začala studovat ještě na Ukrajině. Tím ale učení na novém působišti nekončilo.

„Abych tady mohla pracovat jako lékařka, ještě musím dělat nějaké zkoušky. Takže jsem se tady skoro celou dobu učila a teprve před týdnem jsem udělala zkoušku, kterou jsem potřebovala,“ upřesňuje.

Julia na patologii mnoho pacientů nepotká a problémy z jiných oddělení bere s úsměvem. Rozhodnutí odjet z Ukrajiny nelituje.

„Pacienti jsou různí. Někteří říkají, že mi vůbec nerozumí, ať jim někoho zavolám. Jiní se jen ptají, odkud jste, a smějí se, že je to docela dobrý,“ říká Julia.

Vedle Julie Grigorievy je v tamních nemocnicích i několik lékařů ze Slovenska. Největší problém je v tuto chvíli na Vysočině nedostatek neurologů a specialistů na radiologii.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme