Buštěhradský zámek dva roky po Rathově zatčení z větší části chátrá a hledá své uplatnění

Bývalý středočeský hejtman David Rath měl s buštěhradským zámkem velké plány. Chtěl ho za evropské peníze opravit a udělat z něj kladenskou obdobu Žofínského paláce. Z ambiciózní vize ale brzy sešlo. V květnu 2012 Davida Ratha kvůli zakázce na opravu zámku zadržela policie. Od té doby se městu podařilo zrekonstruovat jen západní křídlo, kde od prosince sídlí městský úřad. Zbytek stavby včetně zabedněného hlavního vchodu s barokními sochami chátrá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Buštěhrad

Zámek Buštěhrad | Foto: Filip Jandourek

Na klíčové místo soudní kauzy se chce v nejbližších dnech vrátit i její hlavní protagonista, David Rath. Tentokrát ale nepojede limuzínou, na zámek Buštěhrad se prý dopraví na kole.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá po dvou letech od Rathova zatčení buštěhraský zámek, zjišťovali Markéta Chaloupská a Antonín Viktora

„Chystám se tam. Ono to odsud není daleko. Na kole je to zhruba asi tak hodina,“ říká David Rath.

Bývalý hejtman, teď už venkovský lékař ale neuvidí nic hezkého. Okna jsou rozbitá nebo zabedněná, omítka oprýskaná, část barokní památky podpírají dřevěné konstrukce.

„To je střední část, tam býval centrální sál zámku a v tamtom křídle potom byly přilehlé místnosti,“ ukazuje místostarosta Buštěhradu Miroslav Oplt.

Od definitivního zchátrání zachraňuje barokní památku ze 17. století jen nová střecha. „Devastační účinky dešťů jsou eliminovány,“ dodává Miroslav Oplt.

Opravená zahrada a chatrajici zamek v Buštěhradě | Foto: Alena Rokosová

Ruina patří Středočeskému kraji, který aktuálně řeší, co se zámkem udělá. V minulosti o památku projevila zájem francouzská firma, která z ní chtěla vybudovat luxusní hotel. Když ale zámek ze 17. století viděli zástupci firmy na vlastní oči, od záměru couvli.

Od zatčení Ratha uplynuly dva roky. Dnes pracuje jako venkovský lékař a čeká na rozsudek

Číst článek

Kraj tak hledá možnosti, jak zámek opravit z evropských fondů. Podle radního Středočeského kraje Zdeňka Štefka z KSČM se nabízí řada variant, k čemu zámek může sloužit.

„Souvisí to také s ubytováním a souvisí to i s kulturní činností, ale ta jednání jsou doopravdy teprve na začátku, čili prozrazovat některé další možnosti, to by asi nebylo fér,“ nastiňuje Zdeněk Štefek.

Zámek Buštěhrad, nově zrekonstruované části | Foto: Filip Jandourek

Zbylá třetina zámku patří městu Buštěhrad, které ji nechalo zrekonstruovat skromně, ale vkusně. Ve třech patrech je celkem patnáct místností, kam se nastěhoval městský úřad včetně matriky, archivu a obřadní síně.

„Tohle je větší sálek. Když se sem dají židle, tak se sem vejde asi 120 lidí,“ popisuje místostarosta Oplt.

Od Rathových tehdejších plánů se současný pohled na zámek dost liší.

Zámek Buštěhrad, nově zrekonstruované části | Foto: Filip Jandourek

„Krajský projekt počítal s tím, že tam budou zámecké zahrady před tím, s fontánou, parkovištěm, francouzskou zahradou. A ve standardu zámek – to znamená benátské lustry, vykládané parketové podlahy a tak,“ vypočítává David Rath.

Právě zakázka na opravu zámku ukončila před dvěma lety Rathovu kariéru ve vrcholné politice. Policie ho viní z toho, že přihrál zakázku na opravu zámku spřátelené firmě a převzal úplatek nejméně sedmi milionů korun. Verdiktu se má Rath dočkat letos na podzim.

mad, Markéta Chaloupská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme