Na Ústecku se plánuje nové Truck centrum. Řidiči to vítají, ekologové jsou proti

U Krásného Lesa na Ústecku by mohlo vyrůst parkoviště a logistické centrum až pro 250 kamionů. Počítá s tím záměr firmy APB Plzeň. Vedení blízkých Petrovic se stavbou souhlasí, ulevilo by se totiž samotné obci, kde řidiči kamionů parkují. Vedení kraje i ekologové ale mají k plánované stavbě výhrady.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamión na silnici I. třídy

Kamión na silnici I. třídy | Foto: Ondřej Jánoška

Nezávislý starosta Petrovic Zdeněk Kutina vidí hlavní přínos Truck centra v tom, že se obci uleví od nákladních aut.

„Nám přestanou kamiony zajíždět do obce, což nám komplikuje život hlavně v zimě, protože do obce sjedou, ale z obce už vyjet nemůžou. Zároveň bychom se zbavili kamionů, které ve dnech německých svátků parkují všude, kam se vejdou,“ říká starosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměru postavit truck centrum u Krásného lesa natáčel redaktor Jan Bachorík

Vedení Ústeckého kraje má ale výhrady. „Rada kraje měla připomínky k tomuto záměru, chce, aby se tento záměr vrátil k dopracování a aby více řešil třeba i přepravu nebezpečných látek,“ potvrzuje Magdalena Hanáčková z krajského úřadu.

Zvýšení počtu parkovacích míst - a je jedno, od jaké společnosti - naopak podporuje krajský šéf dopravní policie Jiří Ušák.

„Zařízení toho typu, kde bude pro posádky komerční přepravy vytvořen jakýsi standard komfortu, kde se budou moci osprchovat, dojít si na toaletu a například si koupit teplé jídlo, zcela nepochybně zvýší jejich komfort a zcela nepochybně zvýší bezpečnost."

"Protože kamiony už nebudou stát na krajnicích v zatáčkách, na výjezdech od bývalých vojenských objektů a podobně,“ vysvětluje šéf ústecké dopravní policie.

Řidiči kamionů, kteří nemají dostatek parkovacích míst na povinné pauzy, by další takové místo uvítali. „Je to hodně špatné. Parkovacích míst je málo, a některá navíc zavřeli,“ stěžuje si například slovenský řidič Petr.

Ekologům vadí Truck centrum v Krušných horách

Záměr na nové Truck centrum se ale nelíbí některým obyvatelům, ani ekologům.

„Chyba je samozřejmě to, že se taková stavba umísťuje přímo do Krušných hor, kde je rozvodí a Německo tam má vodárenské zdroje. Druhá věc je ta, že se to dělá na zelené louce,“ říká Marian Páleník z obecně prospěšné společnosti Přátelé přírody.

Investor případného Truck centra, společnost APB Plzeň, nechtěl celou záležitost komentovat. Zhruba do 14 dní rozhodne ústecký krajský úřad o případné velké EIA - tedy posouzení vlivu Truck centra na životní prostředí.


Zvětšit mapu

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme