Berlusconi nastoupil do domova pro seniory, odpyká si tam trest

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi poprvé nastoupil jako asistent do pečovatelského domu v Cesano Boscone nedaleko Milána. Dvanáct měsíců tam bude vykonávat veřejně prospěšné práce. Jednoletý trest si má odpykat za daňové úniky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi poprvé pracoval v pečovatelském domě nedaleko Milána

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi poprvé pracoval v pečovatelském domě nedaleko Milána | Zdroj: ČTK

Berlusconi si před nástupem prostudoval detaily o Alzheimerově chorobě. Pacientům bude pomáhat třeba při stravování nebo volnočasových aktivitách. Po celou dobu bude pod dohledem odborného personálu.

„Sám Berlusconi řekl, že to pro něj není žádná potupa a že tu práci vykoná velice rád,“ připomíná spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osudu Silvia Berlusconiho jsme v Odpoledním Radiožurnálu mluvili se spolupracovníkem ČRo v Itálii Josefem Kašparem.

Expremiér stráví v domově pro seniory čtyři hodiny týdně. Italská justice zvolila tento alternativní trest kvůli Berlusconiho vysokému věku. Je mu 77 let.

S podobou trestu je ale řada Italů nespokojená. „Bersluconi je známá osobnost a proto s ním úřady také tak zacházejí. Kdyby to byl kdokoliv jiný, už dávno by byl ve vězení,“ říká jedna Římanka.

Někteří senioři se už dříve nechali slyšet, že by pomoc od Berlusconiho nechtěli: „Celý život jsem pracovala a teď mám minimální penzi. A může za to právě Berlusconi,“ rozhořčeně říká starší dáma.

Podle Kašpara klienti pečovatelského zařízení také s nevolí vnímají, že jejich domov je kvůli Berlusconimu centrem mediální pozornosti.

„A pak se také zdá, že většina obyvatel domova jsou fanoušci fotbalového klubu Interu Milán, který je konkurentem AC Milán, jež je v majetku Berlusconiho. A tak mu vyčítají právě to, že musí hostit někoho, kdo prakticky pomáhá konkurenci,“ dodává.

Součástí Berlusconiho trestu je i dvouletý zákaz vykonávat veřejné funkce. Expremiér tak přišel o post senátora i kandidaturu ve volbách do Evropského parlamentu.

Bývalý italský premiér si pravomocný rozsudek vyslechl už vloni, soudy ale dlouho rozhodovaly o formě trestu kvůli jeho pokročilému věku.

Marie Machytková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme