Obří finišér začne na dálnici D1 pokládat nový povrch. Zatím půjde jen o zkušební úsek

Modernizace dálnice D1 jde do závěrečné fáze. Na 45. kilometru dnes obří finišér začne pokládat nový cementobetonový povrch. Zatím jen na prvních 200 metrech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modernizace D1, frézování vozovky

Modernizace D1, frézování vozovky | Foto: Petr Jansa

Řidiči by měli pozorně sledovat dění před sebou, protože jízda v úzkých pruzích vyžaduje absolutní soustředění. Ale přesto koutkem oka obří finišér určitě uvidí.

„Ten stroj je veliký, obsáhne celou šíři pravého jízdního pásu, čili celých 12 metrů. Je ve dvou řadách, je tam několik pracovišť. Samozřejmě tam bude spousta mašin, které budou navážet betonové směsi, takže mechanizace tam bude hodně. Řidiče to může trošku zaujmout, ale ať plynule pokračují, jim nic nehrozí, pracuje se na pruhu, který je uzavřený,“ přibližuje Ivan Čásenský z Ředitelství silnic a dálnic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinky o rekonstrukci dálnice D1 přináší reportérka Eva Kézrová

Během čtyřhodinové práce tady stroj udělá zhruba 200 metrů nového povrchu vozovky. Díky dvěma žehličkám finišér zvládne na jeden pojezd obě vrstvy cementobetonového krytu.

„Ještě tam musí proběhnout takzvané kartáčování povrchu. Musí se to přejet dvěma hrubými kartáči a povrch se zdrsní, aby získal vhodné protismykové vlastnosti. V neděli by měl být povrch hotový do finální podoby,“ upřesňuje Čásenský.

Z tohoto zkušebního úseku odborníci odeberou vzorky a v laboratoři zkontrolují, jestli všechno odpovídá normám. Během týdne dělníci pomocí finišéru položí zkušební koberec i na dalších dvou modernizovaných úsecích, tedy u Lokte a Jihlavy.

Pokud všechno půjde bez problémů, koncem května odstartují dva finišéry svůj pracovní maratón. Na zmíněných třech úsecích totiž budou v provozu nepřetržitě, tedy i v noci.

„Bude se to různě střídat na všech úsecích. Harmonogramy se prolínají a pojede se nonstop,“ dodává Čásenský.

Kdy přesně se na dálnici D1 přesune pracovní ruch i do nočních hodin, se od Českého rozhlasu dozvíte.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme