Na Sokolovsku sčítají škody po zemětřesení, někde musí i zbourat část domu

Lidé v Karlovarském kraji sčítají škody po víkendovém zemětřesení. Nejhůře dopadli lidé v Kraslicích a Stříbrné na Sokolovsku. Tam otřes o síle 4 a půl stupně poškodil domy, některé i vážně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vchýlená křivka značí zřejmě otřes v nějakém lomu

Vchýlená křivka značí zřejmě otřes v nějakém lomu | Foto: Lukáš Milota

„Seděla jsem venku na lavici, přišlo zemětřesení, zarachotilo to. Byla jsem vylekaná, asi by byl každý.“ „Byla to rána jak z děla.“ Tak popisují nepříjemný sobotní zážitek se zemětřesením manželé Klímovi ze Stříbrné na Sokolovsku.

Poté, co silný otřes ustal, šli zkontrolovat dům a nevěřili, co se stalo. „Patnáct metrů je to prasklé pod střechou, celá veranda nad okny je prasklá, skrz naskrz,“ říká František Klíma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké jsou následky zemětřesení v Karlovarském kraji, zjišťovala redaktorka Andrea Strohmaierová

Jeho dům otřes poškodil nejvíce. Zemětřesení se objevují v této oblasti hodně často a nikdy se nic nestalo, až teď.

Práci na domě dokončili Klímovi v roce 1989. Nyní bude muset být část domu zbourána. „Protože je to nakloněné a drží to venku za krovy,“ popisuje František Klíma.

Navíc má obavy z toho, že by mohla veranda sama spadnout, jak je poškozená. „Když se podíváte zvenku, vidíte, že je to vykloněné o 30 centimetrů. Kdyby tam nebyly krovy, spadlo by to dávno. Zatím to drží, ale veranda je na spadnutí,“ konstatuje.

Škodu už majitelé nahlásili pojišťovně, jestli ale dostanou peníze na opravu, to nikdo neví.
„Možná že tam dám dřevěný kříž a budeme chodit garáží. Bude zábava, co s tím naděláme,“ dodává František Klíma.

Sobotní zemětřesení bylo za posledních sto let druhým nejsilnějším. Ještě větší otřesy o síle téměř 5 stupňů zaznamenali lidé v regionu v roce 1985. I tehdy byly některé domy hodně poškozené a pojišťovny vyplatily několik stovek milionů korun.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme