Britští euroskeptici bodují v místních volbách, tradiční strany obchází nervozita

Velké zisky euroskeptické a populistické strany UKIP přinesly volby do městských rad v Anglii. Strana pro nezávislost Spojeného království Nigela Farage získala desítky mandátů na úkor obou hlavních britských stran, tedy konzervativců a labouristů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Strany pro nezávislost Spojeného království Nigel Farage

Předseda Strany pro nezávislost Spojeného království Nigel Farage | Zdroj: Reuters

Sázková kancelář Ladbrokes prudce snížila až na 1,5 ku jedné kurz na to, že UKIP získá příští rok v parlamentních volbách alespoň jeden mandát v Dolní sněmovně.

Zatím totiž populistická formace nikdy neměla svého zákonodárce, což byl hlavní argument, kterým konzervativci a labouristé bagatelizovali nebezpečí Strany pro nezávislost Spojeného království.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volby do městských rad v Anglii sleduje zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Neustále opakovali a opakují, že eurovolby a volby do místních zastupitelstev jsou jedna věc, že je to protestní hlasování, ale parlamentní volby, kde se vybírá podle většinového systému, jsou dostatečnou pojistkou proti UKIP.

Jenže Nigel Farage při pohledu na stále ještě přicházející výsledky místních voleb v Anglii tvrdí, že se jeho strana už stala čtvrtou relevantní politickou silou v zemi.

„Existují části Essexu, části hrabství Yorkshire a další místa v Anglii, kde jsme po včerejšku zanechali výraznou stopu v místní administrativě. Tam jsme se i při většinovém systému v parlamentních volbách stali hráčem, kterého je třeba brát vážně. Během léta vybereme okrsky, kde máme šanci, a na ně pak vrhneme veškeré síly,“ prohlásil předseda UKIP.

Kontroverzní předvolební billboard britské euroskeptické strany UKIP | Foto: Reuters

Při pohledu na počty získaných nebo ztracených mandátů je evidentní velký propad vládních stran, to znamená konzervativců a liberálních demokratů. Obě strany si pohorší minimálně o 104 radní oproti předchozím volbám. Labouristé mají v tuhle chvíli 114 mandátů navíc a UKIP je na plus 89, i když ani jednu místní radu neovládne.

UKIP ale neobral o hlasy jen konzervativce v jihozápadní a jihovýchodní Anglii, ale pořádně oslabil také labouristy v jejich tradičních baštách na severu země. Třeba v Sunderlandu, kde Farage a spol. nikdy nekandidovali, získal UKIP 30 procent hlasů.

Nastane zemětřesení v ostrovní politice?

Reakce velkých stran, které se snažily UKIP shodit coby rasistickou stranu, se dá charakterizovat jedním slovem: nervozita. Už dva konzervativní poslanci se nechali slyšet, že by se jejich strana měla s UKIP sblížit, protože je pojí úmysl uspořádat referendum o odchodu Británie z Evropské unie.

Zoufají si liberální demokraté, protože to už nejsou oni, kdo posbíral většinu protestních hlasů jako v minulosti, a silná je i kritika vůči předsedovi labouristů Edu Milibandovi, že pod jeho vedením není strana schopná vystoupit coby reálná alternativa.

Co se na britské politické scéně bude dít dál, naznačí už nedělní večer, kdy budou známy výsledky voleb do Evropského parlamentu. V nich má Nigel Farage určitě šanci vyhrát.

Pak bude zřejmě klíčových dalších 14 dní, zda premiér David Cameron ustojí tlak rebelů ve vlastní straně, že je se stávající situací třeba něco udělat, nebo jestli převládne názor, že UKIP pořád není relevantní silou, která může zamíchat kartami příští rok v parlamentních volbách.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme