Na kanálu nejsou po povodních ani stopy, všiml si na ME v Srbsku skifař Synek

Před dvěma týdny by asi jen největší odvážlivce napadlo, že bude Bělehrad hostit tento víkend mistrovství Evropy ve veslování. Srbsko totiž zažívalo nejhorší záplavy za posledních sto let a jednou z nejpostiženějších oblastí bylo právě okolí tamní metropole. Poté co organizátoři oznámili, že se šampionát uskuteční, sportovci vůbec nevěděli, co je čeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková odletěli na mistrovství Evropy

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková odletěli na mistrovství Evropy | Zdroj: ČTK

„Uvidíme, jak bude tamní okolí povodněmi postižené a jak se s tím organizátoři vypořádali. Příjezdové cesty by měly být všechny průjezdné. Podle toho co psali, budou rádi, když přijedeme a podpoříme je tady v tom," říkala ještě před odletem olympijská vítězka ve skifu Mirka Knapková.

Její obavy byly odůvodněné, protože tragické povodně zasáhly nejvíc právě okolí řeky Sávy. Ta na svém horním toku způsobila obrovské škody a zanechala za sebou dokonce desítky obětí. Při pohledu na trať v Bělehradu se člověku ani nechce věřit, co se před několika dny v Srbsku odehrávalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Srbsku se dva týdny po ničivých povodních koná ME ve veslování

„Než jsme odjížděli, tak jsem povodně v Srbsku samozřejmě zaregistroval. Napřed jsme mysleli, že to zruší, protože bude závodiště povodněmi zasažené, ale nakonec není. Co jsem z auta viděl, tak mi kolem řeky ani nepřišlo, že by bylo hodně škod. Asi to bylo spíš nad nebo pod Bělehradem,“ všiml si Synek a dodal:

„Asi v tom organizátoři měli už hodně peněz, o které by přišly, kdyby se to nekonalo. Proto se asi rozhodli tak, jak se rozhodli, že to zachovali no."

Musíme ale doplnit, že trať mistrovství Evropy je na slepém rameni Sávy, které je od hlavního toku odděleno zdymadly o dvou stupních. I proto veslaři závodí na průzračně čisté vodě.

To v samotné Sávě, která se po pár dalších kilometrech vlévá do Dunaje, byste stále našli hodně nečistot. Přesto v Bělehradu třídenní mistrovství Evropy už začalo.

„Tak já jako sportovec jsem samozřejmě rád, ale vím, že v životě jsou i jiné věci, které se musí upřednostňovat. Takže to bylo spíš na organizátorech, jestli to pustí nebo ne," dodává Ondřej Synek, který stejně jako Mirka Knapková postoupil do sobotního semifinále.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme