Východoevropští disidenti byli privilegovaní a tolik netrpěli, prohlásil v Olomouci Chomsky

Disidenti v bývalých sovětských satelitech východní Evropy nebyli podle amerického filozofa Noama Chomského vystaveni tak těžkým represím, jak se traduje. Přední světový jazykovědec, levicový intelektuál a také odpůrce globalizace a amerického kapitalismu to řekl při návštěvě Olomouce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noam Chomsky v Olomouci

Noam Chomsky v Olomouci | Foto: Kristýna Erbenová

„Východoevropští disidenti si v sobě utvrdili pocit, že oni byli ti jediní utlačovaní na celém světě,“ uvedl v Olomouci Noam Chomsky.

Podle něj ale byli bojovníci proti komunistickému režimu 'protežováni západními velmocemi a jejich utrpení nebylo například ve srovnání s odpůrci režimů v Latinské Americe nijak výjimečné'.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem publicistiky Radiožurnálu byl vedoucí Katedry politologie a filozofie FF UJEP v Ústí nad Labem Daniel Kroupa, filozof, politolog a bývalý disident.

„Pan Chomsky se zpozdil o 25 let. Kdyby sebral odvahu a přijel v dobách Husákova režimu, a pronesl na toto téma svoji přednášku nebo přednášku o svobodě slova, tak mohl na vlastní kůži pocítit, jak to s tím utrpením vlastně je,“ říká filozof a politolog a bývalý disident Daniel Kroupa.

Dodává, že mnohem více odvahy měl jiný Chomského kolega, levicový filozof Jacques Derrida, který udržoval styky s československým disentem a v roce 1981 se zúčastnil tajné přednášky v Praze. „A Státní bezpečnost se z něj pokusila udělat drogového dealera. Teprve mezinárodní ohlas jí zabránil dovést tento cíl do konce,“ připomíná.

Porovnávat latinskoamerické a východoevropské disidenty označuje Kroupa za nemravné. „Připadá mi velmi nemravné porovnávat utrpení lidí v totalitních či autoritářských režimech a diktaturách. Nám přece vůbec nešlo o to stavět naše utrpení na obdiv, usilovali jsme o to, aby komunistický režim dodržoval lidská práva,“ zdůrazňuje.

„A u nás se podařilo komunistický režim svrhnout, ale dodnes jsou země jako je Kuba či Severní Korea, kde lidé nejen že nemají svobodu slova, ale kde trpí více než v diktaturách v Latinské Americe,“ upozorňuje politolog, filozof a bývalý disident Daniel Kroupa.

Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme