Je to obdivuhodné, říká k 46leté kajakářce Hilgertové fyzioterapeut Kolář

Vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová nebude ani letos chybět v české reprezentaci. A to je dvojnásobné olympijské vítězce už 46 let. Na hokejovém mistrovství světa je zase oporou národního týmu 42letý Jaromír Jágr. Ale může na vrcholové úrovni sportovat po čtyřicítce každý?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Štěpánka Hilgertová si po 25. zajistila nominaci do reprezentace vodních slalomářů

Štěpánka Hilgertová si po 25. zajistila nominaci do reprezentace vodních slalomářů | Zdroj: ČTK

"Dost často je sportovec limitován už tím, že má špatně nastavený trénink v juniorském období. Musí se mu také vyhýbat zranění, čemuž nemůže vždy zabránit. Faktorů, které se sčítají k tomu, aby sportovec mohl hrát třeba jako Jarda Jágr, je hodně," vysvětluje nejznámější český fyzioterapeut, profesor Pavel Kolář.

Velmi důležité jsou podle něj také předpoklady genetické i anatomické nebo správné zatěžování těla a svou roli hraje rovněž pohlaví sportovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předpokladech sportovní dlouhověkosti mluví profesor Pavel Kolář

"Samozřejmě u mužů jsou přece jenom lepší předpoklady, že mohou sportovat i v pozdějším věku. U žen do toho vstupují mateřské povinnosti, což také ovlivňuje výkon," říká Pavel Kolář.

I proto si váží vytrvalosti Štěpánky Hilgertové, přestože ta jeho rukama na rozdíl od řady jiných slavných sportovců až tolik neprošla.

"Se Štěpánkou jsem až tolik nespolupracoval, ale samozřejmě je to u ženy obdivuhodné, že je schopná ještě v tomto věku závodit. Samozřejmě záleží také na konkurenci, která je v různých sportech jiná," objasňuje profesor Kolář.

Hokejisté hrají déle

A také hranice, po kterou se dá obvykle hrát nebo závodit na vrcholové úrovni, se liší podle jednotlivých sportovních odvětví.

"Jiné je to u hokeje, jiné je to u fotbalu, jiné je to u tenisu. Hranice jsou dané spíš sportovní disciplínou. U hokeje vidíme, že hráči hrají oproti ostatním sportům v pozdějším věku," říká profesor Pavel Kolář.

Výjimky se ale najít dají. Své okolí nepřestávají udivovat kromě 46leté Štěpánky Hilgertové ještě třeba 43letá japonská tenistka Kimiko Dateová-Krummová a celý fotbalový svět se klaní čtyřicetiletému Velšanovi Ryanu Giggsovi, který právě definitivně uzavřel hráčskou kariéru.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme