Noční můra amerického vojáka Bowa Bergdahla skončila. Po 5 letech v zajetí míří domů

Pět let v zajetí Talibanu strávil americký voják Bowe Bergdahl. Po dlouhých vyjednáváních se teď vrací domů. Američané výměnou za jeho svobodu propustili ze základny Guantánamo pět členů Talibanu. O úspěchu výměny informoval americký prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký seržant Bowe Bergdahl na záznamu afghánských únosců

Americký seržant Bowe Bergdahl na záznamu afghánských únosců | Zdroj: Reuters

Americký prezident poděkoval na brífinku afghánské vládě za pomoc při snaze o Bergdahlovo propuštění.

Podle ministra obrany Chucka Hagela se operace v Afghánistánu odehrála bez jediného výstřelu. Více než desetičlenné americké zásahové komando v helikoptéře vyzvedlo Bowa Bergdahla od 18 bojovníků Talibanu nedaleko Chostu u hranice s Pákistánem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brífink Baracka Obamy, na kterém sděloval podrobnosti propuštění seržanta Bowe Bergdahla sledovala Petra Novotná

Díky patří podle Obamy i Kataru, který výměnu zprostředkovával. Katarská vládai slíbila zajistit, že se propuštění členové hnutí Taliban nevrátí do boje, ale zůstanou nejméně rok ve vazbě právě v Kataru.

Americký prezident také zdůraznil, že Bergdahlův případ je důkazem, že Spojené státy své občany nikdy neopouštějí a snaží se jim vždy pomoci.

Po Obamově boku stáli také Bergdahlovi rodiče Bob a Jami Bergdahlovi. Otec si kvůli synovi nechal narůst plnovous, aby mu ukázal svou podporu. Naučil se také arabsky. Předpokládal totiž, že jeho syn bude mít po pěti letech v zajetí potíže s angličtinou.

„Rád bych svému synovi řekl: Jsem tvůj otec," říká Bob Bergdahl. Po dojemném proslovu se rodiče s prezidentem objali a společně zamířili do Bílého domu.

Kritici akce se bojí dalších únosů

Jak se vlastně Bergdahl do zajetí Talibanu dostal, se do teď přesně neví. Sám Bergdahl to popsal na nahrávce, pořízené ozbrojenci, jen velmi stručně.

„Byl jsem za svou hlídkou. Trochu jsem se opozdil a pak mě zajali," říká na nahrávce seržant Bowe Bergdahl.

Některé zdroje spekulovaly o tom, že se seržant opozdil záměrně a že dezertoval. To se ale nepotvrdilo. 28letý četař Bergdahl je nyní v péči lékařů v americké vojenské nemocnici v Německu, odkud se po zotavení přesune do Spojených států.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o propuštění Bowa Bergdahla zjišťovala zahraniční zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

Pět výměnou propuštěných mužů mělo v hnutí Taliban velmi důležitou roli. Byli to lidé zodpovědní za finance, strategii, získávání zpravodajských informací, někteří byli blízcí Usámovi bin Ládinovi. Několik z nich bylo obviněno z válečných zločinů včetně vražd šíitských muslimů.

Mnozí experti se teď ptají, jaký vliv bude mít celá operace na mírová jednání s hnutím Taliban. Americký ministr obrany Chuck Hagel doufá, že může jít o průlom, na druhé straně se ozývají hlasy kritiků, kteří se obávají opaku, tedy toho, aby se z výměn nestalo pravidlo a Taliban akce nepodnítila k únosům.

Republikáni v USA navíc viní vládu a Pentagon, že neohlásili celou akci s předstihem Kongresu, jak to žádá zákon, a že celá výměna tím pádem mohla být nelegální.

Americký prezident Barack Obama na snímku z brífinku oznamuje propuštění seržanta Bowe Bergdahla. Po boku mu stojí vojákovi rodiče Jami a Bob | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Lenka Kabrhelová, Petra Novotná, kap, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme