Křesťané, muslimové a židé se v Berlíně budou modlit pod jednou střechou

Ani kostel, ani mešita, ani synagoga, ale vše v jednom. Křesťané, muslimové a židé pod jednou střechou. V Berlíně dnes položili základní kámen vůbec k prvnímu společnému svatostánku všech tří náboženství. Odstartovala také veřejná sbírka na tuto stavbu, která zatím nemá ve světě obdoby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci tří náboženství u zahájení sbírky

Zástupci tří náboženství u zahájení sbírky | Foto: Klára Stejskalová

Na prázdném pozemku na Petriho náměstí, kde začaly ve 13. století dějiny Berlína, společně rabín Tovia Ben Chorin, kněz Gregor Hohberg a imám Kadir Sanci symbolicky staví první cihly unikátní modlitebny.

„Máme evangelickou školku, kde jsou samozřejmě i muslimské a židovské děti, do našeho Mariánského kostela u televizní věže přicházejí tisíce lidí všech náboženství. A tak jsme si řekli, má-li se tu něco postavit, ať je to něco nového. Synagoga, mešita i kostel pod jednou střechou, ale oddělené modlitební prostory. Nechceme míchat naše náboženství,“ říká evangelický farář Gregor Hohberg, který stál u zrodu projektu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Položení symbolického základního kamene unikátního svatostánku přihlížela zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Takový nápad byl samozřejmě architektonickou výzvou. V soutěži, do které se přihlásily ateliéry z celého světa, nakonec zvítězil projekt Wilfrieda Kuehna z ateliéru Kuehn Malvezzi.

„Zajímavou otázkou je, jak prolnout ty rozdíly a to univerzální. Protože to musí obsahovat obojí - hodnoty, které sdílíme, ale také rozdíly, které respektujeme. A to musí tato stavba vyjádřit. Neměli jsme žádný vzor, protože se něco takového staví poprvé. Snad se nám podařilo ukázat, že je možné to společné a to rozdílné skloubit,“ vysvětluje Wilfried Kuehn.

Židovský spolek v Berlíně se pro nápad rychle nadchl. Mezi muslimy to bylo složitější. Nakonec se připojil imám Kadir Sanci. „Víme, že pro někoho je to něco nepřijatelného, ale já tu jsem z přesvědčení,“ zdůrazňuje.

Architekt vítězného projektu Wilfried Kuehn | Foto: Klára Stejskalová

Dialog mezi náboženstvími není v Německu nic nového. „Tady jde o to spolu pracovat, sdílet spolu čas, poznávat se, vyrůstat vedle sebe jako lidé. Nechceme, aby pro naše děti byla židovská víra něco neznámého, chceme, aby naše děti tuto různorodost brali jako normální věc,“ dodává Kadir Sanci.

Modlitebna má vzniknout z peněz obyčejných dárců. Dnes odstartovala sbírka. Lidé si mohou koupit symbolickou jednu cihlu za deset eur. Jakmile se podaří vybrat deset milionů, začne se stavět. Organizátoři věří, že to bude nejpozději do dvou let.

To, že by se sbírka nepovedla, si ani jeden ze zástupců evangelické, židovské a muslimské obce nepřipouštějí.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme