V boji o záchranu je na tom nejlépe Slavia. Musíme se dívat sami na sebe, zní z Edenu

Licenci opravňující ke startu v první lize už slávisté pro příští sezónu mají. Ale na hřišti jim tahle jistota ještě schází. Před posledním kolem reálně hrozí, že tradiční tým, který hraje nejvyšší soutěž bez přerušení nejdéle ze všech klubů, sestoupí do druhé ligy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gól Marcela Gecova proti Slovácku na tři body Slavii nestačil, zápas v Edenu skončil remízou 1:1

Gól Marcela Gecova proti Slovácku na tři body Slavii nestačil, zápas v Edenu skončil remízou 1:1 | Zdroj: ČTK

Slavia si bez ohledu na ostatní výsledky zajistí záchranu jen vítězstvím v Ostravě. To se na jaře nepovedlo ani mistrovské Spartě. Slávisté hledají naději v tom, že výchozí pozice pro poslední zápas by mohla být ještě horší.

„Vždycky může přijít horší situace. Můžete přijet na Spartu, kde se rozhodne, jestli sestoupí Sparta nebo Slavia. To samé, že se v Ostravě vítěz zachrání a poražený sestoupí,“ řekl brankář Radek Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se slávisty mluvil před odjezdem do Ostravy Jan Kaliba

Se Slavií zažil slávu v evropských pohárech, v Anglii si zahrál Premier League a teď, na sklonku kariéry ve 40 letech, může být podepsaný pod tím, že klub z Edenu zmizí z nejvyšší soutěže skoro po padesáti letech.

„Samozřejmě je to nepříjemné,“ hlesl Černý, který se svými spoluhráči nemůže příliš spoléhat na to, že vítězství v Ostravě nakonec nebudou potřebovat.

Sestup Slavie si vůbec nedovedu představit, říká vedoucí týmu a někdejší opora Vlček

Číst článek

Pokud sami nevyhrají, může je spasit ještě to, když Bohemians Praha 1905 neporazí Plzeň nebo Olomouc nezvítězí v Liberci. Jenže s blížícím se koncem ligy čím dál víc platí, že kdo potřebuje vyhrát, tomu se to podaří. A Černého to moc nepřekvapuje.

„Musíme se dívat sami na sebe, na to, co můžeme sami ovlivnit. Co se bude dít v Liberci a na Bohemce, neovlivníme. Můžeme ovlivnit to, co se bude dít na Baníku. Naše koncentrace a soustředěnost musí být na hřišti v Ostravě,“ má jasno zkušený brankář.

Brankář Radek Černý se chce na sklonku kariéry sestupu vyhnout | Foto: ČTK

„Víme, že to máme ve svých rukách. Když zápas v Ostravě zvládneme, tak nám může být úplně jedno, kdo a jak bude hrát. Všechny kluby ohrožené sestupem čeká těžký zápas. Bude na každém, jak se s tím popere. Nikdo z nás nepojede do Ostravy s tím, že by se už v autobuse klepal strachy,“ doplnil záložník Marcel Gecov.

Slavia mluvila jako o klíčovém utkání už o derby s Bohemians. V Ďolíčku tým kouče Alexe Pastoora vyhrál a tři body získal i následně proti Příbrami. Jenže týmy zespod tabulky také začaly vyhrávat a situaci slávistům zkomplikovaly.

„Je pravda, že jsme mohli rozhodnout v Brně, kde se nám nedařilo nebo proti Slovácku. To jsme porazit měli, ale nakonec jsme mohli i prohrát. Máme 30 bodů, které by v posledních deseti letech k záchraně stačily. Letos to nestačí,“ dodal Černý.

Slavii nečeká jednoduchý úkol, podobně jako hráče Bohemians, Olomouce a také Znojma. Ligový nováček je poslední a o naději bude hrát v Jihlavě proti pražské Dukle.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme