Polorozpadlý dům v centru Liberce obsazují nezvaní hosté, starousedlíci zoufají

Polorozpadlý prázdný dům v liberecké čtvrti Staré město obsadili lidé bez domova. Vracejí se tam i přes několik zásahů policistů, kteří neoprávněné obyvatele vyhnali. Lidé, kteří bydlí v okolí, mají obavu z povalujících se injekčních stříkaček, rozbitého skla i přemnožení hlodavců. Snaží se bránit, ale dokud dům hrůzy, jak ho nazývají, stojí, šancí moc nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

víkendový happening na Pohořelci

víkendový happening na Pohořelci | Foto: Daniel Ort

„Není mi jedno, že se tady scházejí takoví lidé,“ popisuje obyvatelka protějšího domu Zuzana Veselá.

„Budou se tady válet na zemi stříkačky, což už jsem zažila a nic příjemného to není."

Jak Veselá říká, na skálu se přistěhovala z Norské ulice. Z té právě kvůli squatterům odešla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potížíe sousedů polorozpadlého domu v Liberci, který plní nezvaní obyvatelé, se zajímala Eva Malá

„Začaly se tam objevovat drogy, začaly se ty stříkačky objevovat na tom našem pozemku, na chodníku a jednou si náš pes tu stříkačku vrazil do packy.“

„Bohužel na tom pozemku se pohybovaly naše děti, takže jsme začínali mít strach, že se to stane i našim dětem," obává se Zuzana Veselá.

Policejní kontroly nejsou příliš účinné

Policisté prázdný dům během čtrnácti dnů navštívili pětkrát. Já sám jsem je volal, říká soused Martin Svoboda.

„Zásahové vozidlo vždy přijede a někoho odveze. Ale ti lidé se tam neustále vracejí,“ říká.

„Minulé týdny odnášeli vše, co se z domu odnést dalo. Příští týden budou odnášet naše věci, tak rozhodně s tím nejsem spokojený. Máme tady malé děti, mohou se tady vyskytovat rozbitá skla a tak podobně, nejsme s tím absolutně smíření," konstatuje muž.

víkendový happening na Pohořelci | Foto: Daniel Ort

Policie podle Dagmar Sochorové v tomto případě radí, aby obyvatelé čtvrti volali na linku 158 pokaždé, když uvidí v domě pohyb.

Je to i prevence, aby se do domu nenastěhovalo více osob. Pokud policie z domu vyhostí lidi, kteří v něm bydlí neoprávněně, hrozí jim i vězení.

„Pachatel tohoto trestného činu může být potrestán odnětím svobody na dva roky nebo až na šest let v případě, že se trestného činu dopustil jako člen organizované skupiny," upozornila Sochorová.

Hlásit nálezy injekčních stříkaček

Zmiňovaný dům během natáčení reportáže zkontrolovali krajští hygienici. Podle Jany Prattingerové v okolí ale žádné přemnožené hlodavce, hmyz ani injekční stříkačky nenašli.

Přesto je důležité zvláště nález právě injekční stříkačky neprodleně nahlásit.

„Pokud hygienická stanice o takové lokalitě ví, vždy spolupracuje s K-centrem a zaměstnanci K-centra jdou a injekční stříkačky bezpečným způsobem vysbírají," říká Prattingerová.

Nejjednodušší cesta, jak se nechtěných nájemníků zbavit, je domluvit se s majitelem. Jiří Veselka slibuje, že v letních měsících nechá dům zbořit.

„Já o tom vím, komunikoval jsem několikrát i s policií. Ani oni, ani my s tím nic neumíme udělat. Vždycky tam zatlučeme dveře, oni to vylámou a zase se tam nastěhují.“

„Prostě je to neřešitelná situace, takže doufám, že co nejdřív budu mít to povolení k demolici a proběhne co nejdřív likvidace toho domu," doufá Veselka.

Lidé žijící v okolí zmiňovaného domu se musí obrnit trpělivostí a počkat, až dům přestane existovat.


Zvětšit mapu

mkp, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme