Obyvatel s trvalým bydlištěm na radnici na Vysočině přibývá, nejvíc je jich v Jihlavě

V Kraji Vysočina je kolem šesti tisíc úředních bezdomovců. Tedy lidí s trvalou adresou na radnici. Počet za poslední léta desetinásobně vzrostl a je přímo úměrný zadluženosti lidí. Právě ti, kteří se chtějí ukrýt před zákonem, poplatky a exekutory, jsou nejčastějšími ‚nájemníky‘ úřední adresy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihlavský magistrát. Ilustrační foto

Jihlavský magistrát. Ilustrační foto | Foto: Google Street View

Úřednice Kateřina Škarková z jihlavské matriky jen v uplynulém roce připsala na seznam lidí s trvalou adresou na magistrátu kolem pěti stovek jmen. Přibývá jich stejným tempem i na ostatních úřadech v kraji.

„K dnešnímu dni je na ohlašovně 2643 lidí. Od roku 2000 platí zákon o zrušení trvalého pobytu a byla zřízená adresa ohlašovny. Od té doby to narůstá. Spousta majitelů se bojí nechat přihlásit své nájemníky k trvalému pobytu z důvodu případných problémů. V dnešní době má spousta lidí půjčky, hrozí exekuce, to by musel majitel řešit za nájemníky,“ konstatuje Škarková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olga Štrejbarová

V seznamu lidí s trvalou adresou na radnici jsou i ti, kteří si myslí, že ušetří za poplatky za psa nebo svoz odpadu. V Jihlavě se jim to ale díky vyhlášce nepovede. I když neudali korespondenční adresu, přesto můžou úředníci dohledat jejich zaměstnavatele, u kterého jim pak obstaví účet. Vychází jim ale vstříc a to i přesto, že úřad nemá povinnost přebírat a ukládat zásilky.

„Každý si může přijít na městské informační centrum, kde uschováváme výzvy k vyzvednutí zásilek. Řádově se to pohybuje v desítkách občanů, kteří mají zájem zjistit, jestli jim přišla nějaká zásilka,“ říká Kateřina Škarková.

Snížit počty těch, kteří jsou takzvanými úředními bezdomovci, není podle ní vůbec jednoduché. Původní záměr zákona byl, že na úředních adresách budou děti z babyboxů nebo ty se co narodí cizincům v České republice. Situace se ale léty změnila.

„V posledních letech se z toho stal fenomén, že lidé jsou tady hlášení z důvodů exekucí.“

Pokud dlužník pracuje, obstaví mu účet

To se týká i pana Milana z Jihlavy. Půjčky od nejrůznějších věřitelů už ani nespočítá. Naposledy odhadoval, že jsou kolem 400 tisíc. Bez úroků.

„Vzal jsem si velikánskou půjčku, myslel jsem si, že tím zaplatím ty malý co mám. Bohužel, situace byla jiná, dal jsem to za kraviny, prochlastal.“

Jenže před exekutory se nepodaří schovat za "nedostižnost" každému. V případě, že má dlužník práci, najdou si zaměstnavatele a obstaví mu účet. Jako v případě Milana. „Bydlím u rodičů. Nájem nedávám, protože nemám z čeho. Chodím do práce a žiju, jak se dá.“

Před rokem 2000, fungovaly přechodné pobyty. Člověk, který se přestěhoval, musel fyzický pohyb nahlásit. To už dnes neplatí. A tak je často trvalé bydliště na radnici skutečně tím nejlepším způsobem, jak se před obálkou s proužkem nebo exekutorem schovat. Alespoň v případě, že dotyčný nepracuje.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme