Lídra strany Sinn Féin vyšetřují kvůli možnému podílu na vraždě ze 70. let

Severoirská policie zadržela předáka strany Sinn Féin Gerryho Adamse. Podle ní se mohl podílet na únosu a vraždě, ke kterým došlo na počátku 70. let. Adams, který se policii sám přihlásil, jakýkoli podíl na jednom z nejhorších zločinů ulsterských republikánů odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídra severoirské strany Sinn Féin Gerryho Adamse zadržela policie (snímek z března 2014)

Lídra severoirské strany Sinn Féin Gerryho Adamse zadržela policie (snímek z března 2014) | Zdroj: Reuters

Gerry Adams je s případem ovdovělé matky deseti dětí Jean McConvilleové spojován už řadu let. 37letou vdovu neznámí ozbrojenci unesli před zraky jejích dětí před Vánocemi roku 1972.

„Nikdy jsem se nedistancoval od Irské republikánské armády a nikdy se distancovat nebudu. Netvrdím, že souhlasím se vším, co IRA dělala, což platí právě o případu Jean McConvilleové,“ řekl Gerry Adams stanici RTE před svým zadržením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti okolo zadržení předáka strany Sinn Féin Gerryho Adamse zjišťoval zpravodaj ČRo v Británii Jiří Hošek

Irská republikánská armáda v roce 1999 přiznala, že ženu coby údajnou policejní informátorku popravila.

Nezávislé vyšetřování ale prokázalo, že Jean McConvilleová žádné informace britským úřadům nepředávala.

Její rodina zadržení Adamse a celkově pokrok v policejním pátrání přivítala. Straně Sinn Féin se ovšem nelíbí, že strážci zákona zadrželi jejího předsedu tři týdny před evropskými a místními volbami.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme