Počet nových smluv o stavebním spoření letos stoupl na 155 tisíc. Zájem ale dlouhodobě klesá

Počet nových smluv o stavebním spoření mírně roste. V letošním prvním čtvrtletí se podle ministerstva financí meziročně zvýšil o 62 tisíc na více než 155 tisíc smluv. Zájem Čechů o stavební spoření je ale dlouhodobě nižší a klesat bude i v budoucnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Nově uzavřených smluv bylo sice v prvních třech letošních měsících více než loni ve stejné době, ale celkový počet klientů se snižuje. Nepřetržitě už přes 10 let.

Ke konci března měly stavební spořitelny podle ČTK zhruba čtyři miliony smluv. To je ale o 46 tisíc smluv méně než ke konci loňského roku. Střadatelé jinými slovy už neprodlužují své stávající smlouvy nebo je ruší o něco dříve.

Hlavní příčinou poklesu jsou podle odborníků poslední změny ve stavebním spoření. Vláda v roce 2010 snížila státní podporu u všech smluv, která je maximálně dva tisíce korun ročně. Současně s tím zrušila i daňové osvobození úroků z vkladů. Pro řadu klientů tak podle analytiků tento způsob spoření přestal být výhodný.

Konkurence státních dluhopisů

Alternativ ke stavebnímu spoření je několik. Stále ale podle odborníků platí, že bezpečné formy ukládání peněz nabízí stát. A jednou z možností jsou třeba spořicí státní dluhopisy. Podle některých analytiků jsou dokonce konkurencí stavebnímu spoření.

„Jsou podobné stavebnímu spoření v tom smyslu, že i u těchto dluhopisů musíte mít peníze vázány dost dlouhou dobu na to, aby byl dosažen vyšší úrok a pak poměrně vysoká bezpečnost,“ potvrdila už dříve Českému rozhlasu ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance.

Ministerstvo financí nedávno začalo přijímat nové objednávky na nákup spořicích státních dluhopisů. Je to už v pořadí šestá emise a resort bude přijímat objednávky do 4. června.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme