Finále mezi Spartou a Plzní ohlídá 600 policistů a vrtulník. Hrozí potyčky radikálních fanoušků

Stovky těžkooděnců, psovodi nebo policisté na koních budou dohlížet na dnešní utkání fotbalové Sparty s Plzní. Vzlétne i policejní vrtulník. Podle kriminalistů totiž hrozí potyčky radikálních fanoušků. Chtějí protestovat proti přísnějším pravidlům na stadionech. Do Prahy navíc míří i chuligáni ze Slovenska a Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťanští fanoušci si v Teplicích dělali, co chtěli. Ne tak jejich oblíbenci

Sparťanští fanoušci si v Teplicích dělali, co chtěli. Ne tak jejich oblíbenci | Zdroj: ČTK

Podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška je to jeden z nejrizikovějších zápasů sezony.

„Do rizikovosti prvního stupně zařazujeme mezinárodní utkání, klubová derby, vybraná utkání, u kterých máme nějaké operativní informace, které naznačují, že může dojít k nepokoji, ke střetu fanoušků, ať už na stadionu nebo mimo stadion,“ vypočítává Martin Vondrášek a konkretizuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je Praha připravena na finále poháru mezi Plzní a Spartou, zjišťovala Evelyna Kulíšková

„Je to finále poháru. To finále hraje Plzeň a Sparta na stadionu Slavie. To už samo o sobě si myslím, že trošku naznačuje, že by mohlo být neveselo."

Mezi fanoušky navíc graduje nevraživost vůči fotbalové asociaci kvůli zpřísnění pravidel pro chování na stadionu. Nelíbí se jim hlavně časté přerušování zápasů kvůli pyrotechnice nebo při pokřikování vulgárních slov na adresu šéfa fotbalové asociace Miroslava Pelty.

„Rozhodčí dostali před nějakým časem nějaké pravomoce a samozřejmě policie očekává mimořádné nasazení. Pořadatelská služba má mimořádné nasazení, kluby pracovaly se svými fandy. Já myslím, že je to přeexponované, zbytečně až moc vyhrocené," říká Pelta, který zároveň připustil, že před zápasem musel zpřísnit prodej lístků.

Skandované urážky na fotbalu v Británii mohou přivést výtržníky až do vězení

Číst článek

Policie totiž upozornila, že vstupenky na internetu skupují také radikální fanoušci ze Slovenska a Polska. Asociace proto zavedla takzvaný adresný ticketing, tedy prodej lístků jen na občanský průkaz. Několik zahraničních chuligánů přesto do Prahy míří.

Policie kolem Edenu chystá velké manévry. Podle mluvčí Jany Rosslerové bude sice opatření stejné jako při jiných rizikových zápasech, do terénu ale vyrazí o několik desítek lidí navíc.

„Asi 550 policistů z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké služby, antikonfliktního týmu, oddělení služební kynologie a policisté ze speciální a krajské pořádkové jednotky. Policistům bude pomáhat asi padesátka strážníků městské policie a pracovníci bezpečnostních agentur. Situaci bude monitorovat policejní vrtulník," doplňuje Jana Rosslerová.

Stovky fanoušků Slavie mířili na Letnou, policie jich několik zadržela | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ale místo drahých opatření dává přednost zavedení registru přestupků a přísnějším trestům pro výtržníky.

„Stále trvám na tom, že se ještě nevyužily všechny možnosti stávající legislativy. Od roku 2010 bylo zakázáno vstup na stadionu pouze 150 lidem. Do 150 zákazů, které nejsou adekvátně využívány proti lidem, kteří kazí ostatním fotbalový zážitek," říká Milan Chovanec.

Kromě toho Chovanec fotbalové asociaci doporučil zavést registraci problémových osob, na stadiony najímat jen profesionální ochrannou službu a vstupenky prodávat fanouškům jen na občanské průkazy. Do konce června nechá ministr vypracovat nová pravidla pro zvýšení bezpečnosti na stadionech.

O tom, jak bude zajištěna bezpečnost na stadionu v Edenu i v celé Praze, bude mluvit bezpečnostní manažer Fotbalové asociace České republiky Martin Synecký v Ranním interview Radiožurnálu deset minut před devátou hodinou ranní.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme