Dominantu tovačovského zámku, 96 metrů vysokou věž z 15. století, obsadí kameníci

Na zámku v Tovačově pokračují rozsáhlé opravy Spanilé věže. Hrubé zednické práce, při kterých se odstraňovala brizolitová fasáda, začaly už loni na podzim. Teď se do věže z konce 15. století nastěhovali kameníci. Spanilá věž je dominantou města i celého regionu Přerovska. Za pěkného počasí z ní lze dohlédnout až do Vídně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Tovačově

Zámek v Tovačově | Foto: Wikimedia Commons

Opravy Spanilé věže za patnáct milionů korun začaly vloni v listopadu. Nejprve stavbou lešením kolem celé věže. Pak na místo nastoupili zedníci. Jejich úkolem bylo odstranit brizolitovou omítku.

Kousek po kousku tak odkryly její kamenné a cihlové zdivo celého tubusu. Poté mohli nastoupit kameníci.

„Úkolem kameníků bude čištění všech kamenných prvků, které jsou z vnější i vnitřní části věže. Týká se to hlavně ostění okenních a různých přízdob na římsách a podobně,“ říká kastelánka Květa Zajícová.

Po kamenících přijdou na řadu další restaurátorské práce na dřevěných prvcích a pak zámeckou věž čeká ještě nová fasáda. Opravy tak potrvají minimálně do konce podzimu.

Spanilá věž tak bude letos uzavřena po celou turistickou sezonu. Veřejnosti se obnovená věž, vysoká 96 metrů, představí až na počátku příští turistické sezony.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme