Přelouč vyřadí z územního plánu severní variantu obchvatu města

Zastupitelé Přelouče definitivně odsouhlasili jižní variantu obchvatu města. Mohou tak změnit územní plán, ve kterém počítali i se severní trasou. Její výstavba by ale byla mnohem složitější kvůli stávající zástavbě, a tak od záměru ustoupili. Nový obchvat povede po polích mezi Přeloučí a Mokošínem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mokošín - Pohled na Přelouč

Mokošín - Pohled na Přelouč | Foto: Martin Karlík

Po čtyřech letech prověřování je jasné, že severní varianta okruhu je pro město nevhodná. Silnice by kvůli stávající zástavbě vedla z velké části na pilotech podél železničního koridoru a Labe.

Podle úřadů je tato varianta zbytečně drahá a nedoporučili ji k výstavbě. Budoucí trasa obchvatu tedy povede po polích u Mokošína.

„Do nového územního plánu, který je před dokončením, bude zanesena pouze jižní varianta obchvatu. A to je mezník, od kterého bude moci představitelstvo města Přelouče lobbovat za výstavbu tohoto jižního obchvatu,“ říká starostka Přelouče Irena Burešová z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výstavbu obchvatu Přelouče se zajímala reportérka Iveta Záleská

„Budoucí trasa jižního obchvatu je vedena v dostatečné vzdálenosti od bytové zástavby v Přelouči, zhruba na rozhraní katastrů obcí Přelouč a Mokošín,“ doplňuje.

O výstavbě obchvatu a doporučení jeho jižní varianty rozhodlo zastupitelstvo minulý čtvrtek. Nyní přijde na řadu schvalování územního plánu a poté by město chtělo začít jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic.

„Chceme se informovat, jaká je reálnost výstavby, hlavně z hlediska časového horizontu,“ vysvětluje starostka a dodává:

„Je nám jasné, že jen v rámci Pardubického kraje jsou bohužel daleko závažnější situace, které je třeba řešit, například Pardubice, Chrudim nebo Vysoké Mýto. Ty mají tranzitní dopravu několikanásobně vyšší než Přelouč.“

O budoucnosti obchvatu rozhodne ministerstvo dopravy, které musí na jeho výstavbu vyčlenit dostatečné finanční prostředky.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme