Ministr zdravotnictví chce, aby léčitelé nesli trestní odpovědnost

Léčitelé v Česku by mohli být trestně odpovědní za to, když svými postupy ohrozí život pacienta. Změnu zákona chce prosadit ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD. Reaguje tak na tragický příběh klienta spolku Slunce naděje, o kterém informoval Radiožurnál. S tresty pro nezodpovědné léčitele souhlasí i někteří odborníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ocet, bylinky

ocet, bylinky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Marcel Wimmer měl leukémii a věřil, že ho lidé ze sdružení vyléčí. Rezignoval dokonce na západní medicínu. Jeho rodiče jsou přesvědčeni, že kvůli tomu předčasně zemřel.

„Kdyby se léčil normálně nebo kombinoval tyto dvě léčby, tak by asi taky umřel, ale možná později a důstojnějším způsobem, ne za takových krutých bolestí,“ říkají manželé Wimmerovi.

Případ rozčílil ministra zdravotnictví. Svatopluk Němeček zaúkoloval své právní oddělení, aby navrhlo, jak by zákon mohl podobné praktiky postihovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovali reportéři Markéta Chaloupská a Antonín Viktora

„Myslím, že by asi bylo vhodné v trestním zákoně specifikovat a zavést postih takovéhoto zneužívání lidského neštěstí,“ potvrzuje.

Podporu zřejmě najde i u koaličních partnerů. Pro zavedení trestní odpovědnosti pro léčitele jsou i další poslanci, například šéf sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula z ANO: „Určitě stojí za to, abychom se tím zabývali. Můžeme společně s právníky hledat cestu.“

Zkušenost se šarlatány má i psycholožka Laura Janáčková. „Zrovna nedávno jsem se setkala s takovým vážným případem, kdy měla starší žena rakovinu prsu a léčitel ji léčil obklady. A léčil ji tak dlouho, kdy už byl nádor z prsu skutečně vidět. Když ji přivezli do nemocnice, už bylo pozdě,“ připomíná.

V Česku působí beztrestně stovky léčitelů, kteří slibují zázračné uzdravení

Číst článek

V Česku podle odborníků existují stovky spolků, které slibují zázračné uzdravení. „Když se to duchovno dobře podá, chytře, manipulativně, tak na to slyšíme a jsme schopni dávat vůdcům obrovskou moc,“ upozorňuje psycholog Prokop Remeš.

Markéta Chaloupská, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme