Nová vyhláška zakáže v Českých Budějovicích žebrání a popíjení alkoholu

Nová vyhláška v Českých Budějovicích má zakázat žebrání i sex na veřejnosti. Vyhláška, kterou teď schválili radní, se týká veřejného pořádku i v mnoha dalších ohledech. Pokud najde podporu zastupitelů, bude platit od prázdnin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České Budějovice: náměstí Přemysla Otakara II., radnice

České Budějovice: náměstí Přemysla Otakara II., radnice | Foto: Karel Blažek | Zdroj: Český rozhlas

Zákaz žebrání má podle nové vyhlášky platit zejména tam, kde chodí nejvíce lidí. „Je to reakce na to, že party bezdomovců obtěžují lidi na lanovce, na náměstí, na nádraží, ve Stromovce, v parku na Sadech a jinde,“ vysvětluje primátor Juraj Thoma.

Strážníci městské policie budou mít nově možnost vykázat z města ty, kteří vyhlášku poruší. Vyhláška se týká i sexuálních služeb.

„Na celém území města České Budějovice se zakazuje nabízení či poskytování sexuálních služeb vykonávané v jakékoli podobě na veřejných prostranstvích,“ cituje primátor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O připravované vyhlášce v Českých Budějovicích informoval reportér Martin Pokorný

Zakázané má být nově i popíjení alkoholu na veřejnosti. Zejména v okolí škol a dětských hřišť. Vyhláška by měla zamezit i popíjení alkoholu na sídlištích. Výjimkou jsou různé pikniky

„Spoléháme také na to, že strážníci jsou inteligentní lidé, kteří dokážou posoudit, zda se jedná o piknik, nebo o někoho, kdo narušuje veřejný pořádek z jiného titulu. Například že pohoršuje veřejnost tím, jak vypadá, že zapáchá, jak se chová, co předvádí a podobně,“ popisuje Thoma.

Na území města také nebude možné odpalovat ohňostroje a zábavní pyrotechniku. „Výjimka je pro dny 5. a 6. prosince, 31. prosince a 1. ledna anebo v další dny, kdy se konají kulturní, sportovní a jiné společenské akce určené usnesením Rady města České Budějovice,“ dodává primátor.

Novou vyhlášku o veřejném pořádku budou v polovině června schvalovat zastupitelé. Pokud se na ní shodnou, bude platit od prázdnin.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme