Obůrka na Bílé v Beskydech už se plní zvířaty. U dětí vedou divočáci

Horská obec Bílá v Beskydech má novou turistickou atrakci. V malé oboře pro původní divokou zvěř se teď zabydlují mufloni, divočáci nebo třeba jelen. Obec doufá, že se na česko-slovenské pomezí podaří přilákat více návštěvníků, hlavně rodiny s dětmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divočák (ilustr. foto)

Divočák (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Šest ohrad na bezmála dvou hektarech postavila obec s pomocí evropské dotace.

„První výběh je plný prasat divokých. Jsou tam tři kousky kamarádů, kteří si tam spokojeně žijí. V dalším výběhu můžeme vidět muflony, zatím tam je samec a samice. V dalším výběhu jsou potom jeleni, srnky a daňci“ říká Jiří Nakládal, který se podílel na přípravách projektu Bílá dětem, jehož součástí obůrka je.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za divokou zvěří vyrazila do Beskyd i redaktorka Petra Štrymplová

Děti si podle něj zamilovaly hlavně divočáky, z hlediska přítulnosti ale vedou mufloni – přijdou k plotu, očuchají návštěvníky a dají se nakrmit. To divočáci si v ohradě hledí svého.

„Divočáky jsme přivezli z obory z Hukvald, vysokou zvěř máme místní. Zvířata tu nejsou dlouho, nejdéle tak 14 dní. Potřebujeme, aby si zvířata v novém prostředí opravdu zvykla a aby se aklimatizovala,“ přibližuje starosta Karel Matula zvolený za nezávislé sdružení.

„Projekt se jmenoval Bílá dětem a sestával ze tří částí – pašerácká stezka, tady ta obůrka a pak cyklostezka. Dohromady to spolklo asi 2,4 milionu, ale dostali jsme evropské peníze z cestovního ruchu,“ dodává.

Daněk v lese | Foto: Tomáš Vodňanský

Petra Štrymplová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme