Policie na východě Čech přibrala 28 nováčků, zájemců je prý dostatek

Celkem 28 budoucích policistů z východních Čech složilo v tomto týdnu slavnostní služební slib. Konal se vůbec poprvé a pardubické a královéhradecké policejní ředitelství by z této akce chtělo vybudovat tradici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR - Pomáhat a chránit

Policie ČR - Pomáhat a chránit | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Do řad policie přibylo 12 nováčků z Královéhradeckého a 16 z Pardubického kraje.

„Částečně to považuji i za čest sloužit u policie, protože se u ní dá něčeho dosáhnout, někomu i zachránit život nebo významně pomoci,“ říká 28letý Zdeněk Vocásek, který by se rád stal kriminalistou. Začne ale „od píky“, tedy na obvodním oddělení v Trutnově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slib policejních nováčků natáčel reportér Jiří Fremuth

Předtím ho ale ještě čeká bezmála roční výcvik.

„Tento měsíc jsme měli především zbraň a fyzickou přípravu, následujících šest měsíců budeme cvičit donucovací prostředky, učit se právní aspekty a poté se vracíme zpět do Hradce Králové do výcvikového střediska, kde budeme trénovat modelové situace,“ popisuje Zdeněk Vocásek, co ho v následujících měsících čeká.

Historicky první slavnostní slib sledovala i jeho žena Iveta se synem. „ Jsem na manžela pyšná a hrdá, že vstoupil k policii,“ říká.

Policii v Královéhradeckém kraji chybí do plného stavu nabrat 27 mužů a žen. Krajský ředitel Martin Červíček si pochvaluje, že zájemců je dostatek. Největším problémem uchazečů při příjímacím řízení jsou podle jeho slov psychotesty.

„Královéhradecká policie má zhruba čtvrtinovou úspěšnost, to znamená každého čtvrtého zájemce jsme schopni přijmout, což považuji za rozumné číslo, které nám umožňuje vybírat si ty, kteří mají všechny předpoklady, aby sloužili u policie," tvrdí Červíček.

Mezi 28 nováčky jsou i 4 ženy. Ředitel policie v Pardubickém kraji Jan Švejdar vysvětluje, že pro sbor jsou nepostradatelné. „Provádí eskorty, osobní prohlídky, protože nemůže prohledávat muž ženu, prostě žena je ve službě důležitá,“ zdůrazňuje.

Východočeská policejní ředitelství chtějí do budoucna víc spolupracovat nejen při oficiálních událostech, ale i jinak. Příležitost budou mít už 4. června, kdy se hraje fotbalové derby mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme