Extrémisté v Iráku nakrátko obsadili univerzitu. Studenty drželi jako rukojmí

Skupina ozbrojenců dnes nakrátko obsadila univerzitu u iráckého města Ramádí západně od metropole Bagdádu, kde útočníci zajali desítky rukojmích. Podle agentury AP ale po zákroku bezpečnostních sil ozbrojenci své zajatce propustili a z objektu se stáhli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojenci hlídkují v ulicích města Ramádí v provincii Anbar

Ozbrojenci hlídkují v ulicích města Ramádí v provincii Anbar | Zdroj: Reuters

Extremisté do univerzitního areálu vtrhli ráno a pozabíjeli tři policisty strážící školu. Zmocnili se přitom studentů a personálu, které shromáždili v univerzitní noclehárně.

Policie a armáda poté zahájily osvobozovací akci, při níž došlo k přestřelce. Z dostupných informací není jasné, zda byl někdo zabit či zraněn.

Extremisté, kteří obsadili univerzitní kampus, patří podle agentury AFP ke skupině Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která se hlásí k Al-Káidě.

ISIL využívá sporů iráckých sunnitů se šíitskou vládou a snaží se dostat celý Anbár, obývaný hlavně sunnity, pod svou kontrolu.

Počet obětí sektářského násilí v Iráku dosáhl od začátku roku více než 4000. Západ anbárské provincie představuje ohnisko sektářského násilí. Jen letos mu padlo za oběť přes 3 a půl tisíce lidských životů.

Tea Veseláková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme