Stadion v Natalu je hotový, práce v okolí ale silně váznou

Když Brazílie vyhrála pořádání mistrovství světa ve fotbale, kromě nových stadionů byla v plánu také spousta dalších projektů, které budou sloužit obyvatelům pořadatelských měst. Stejně to bylo i v Natalu na severovýchodě země. Politici slibovali město bez kolon a hromadnou dopravu nevídané kvality. Moderní tramvaje ale jezdí stále jen na papíře - a problémy jsou i ve většině menších vylepšení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Takhle vypadal několik dní před prvním zápasem MS příchod ke stadionu v Natalu

Takhle vypadal několik dní před prvním zápasem MS příchod ke stadionu v Natalu | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Být jedním z hostitelských měst mistrovství světa byl pro Natal sen. Jenže pro návštěvníky to bude spíš noční můra. U severního vchodu do stadionu se sice tyčí zbrusu nový most - pod ním se ale místo betonování a asfaltování kope a sbíjí.

Pár dní před prvním zápasem to vypadá, že návštěvníci budou přeskakovat nebezpečné výkopy a nejlíp by se dostali na stadion vrtulníkem.

„I kdyby se práce kolem stadionu stihly dokončit, nevyužijí se," vysvětluje Rubens Ramos, odborník na urbanismus a dopravu z místní univerzity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy s přípravou MS v brazilském Natalu popsal přímo z místa zpravodaj David Koubek

Okolí bude totiž uzavřené. Navíc arénu budou obklopovat dva mosty a několik zahloubení silnic, z většiny zatím nehotových.

„Z jedné strany jsou to silniční příkopy, připomínající středověk, a z druhé strany most. Třeba je Wembley nebo madridský Bernabeu jsou otevřené městu, přijdete k nim nomálně po ulici - tady to nebude možné.“

Pilíře a bednění

Přemostění u rušné dopravní tepny mělo pomoci dopravě i u druhého vchodu do stadionu. Jenže místo krásného mostu tady stojí jen pilíře a bednění. A dělníci teď celou stavbu zakrývají plechy a bílou fólií, aby nekazila dojem návštěvníků šampionátu.

Na nedokončeném mostě před stadionem se přestává pracovat a stavba se zakrývá plechem a fólií, aby nehyzdila okolí arény | Foto: David Koubek

„Samotný šampionát nám neuškodí - je to výkladní skříň. Jenže v té se ukážou místo hezkého města naše problémy. Je to promarněná příležitost. Mohli jsme ukázat, jak se město vylepšilo. Jenže neukážeme,“ říká Rafael Campos.

Rafael sleduje chaos, panující pár dní před prvním zápasem kolem stadionu. A takový názor sdílí mnoho obyvatel. Stadion se jim líbí. Pro město, závislé na turistech, bude šampionát tak jako tak přínos. Lidé jsou ale znechucení z politiků.

Ti naslibovali původně daleko víc. Lepší nemocnici, kde nebudou pacienti s kapačkami sedět na židli na chodbě. A zdálo se, že se konečně uskuteční velkorysý projekt příměstské tramvaje, která zčásti nahradí rozhrkané a smradlavé autobusy.

Nereálné sliby padaly i tady v regionálním parlamentu. Zněly ale i opačné názory.

„Pro mistrovství byl potřeba jen stadion. Tečka. Natal nepotřebuje ani rozšířit hotelovou síť, ta stávající stačí," tvrdí poslanec místního zastupitelstva Fernando Mineiro.

Za ostudu, která čouhá z nedokončených prací okolo, podle něj mohou neschopní politici - špatní manažeři na radnicích a v místních vládách.

Mistrovství ale podle něj bude pro Brazílii přínosem - stejně, jako si to myslí exprezident Lula z poslancovy Dělnické strany, který ho pro 12 brazilských měst vybojoval:

„Co se tak může stát? Bude mistrovství, Brazílie ho vyhraje, budeme šestinásobní mistři světa. No a stavby kolem šampionátu? Musíme dohlédnout na to, aby se dodělaly!"

Případné vítězství zastíní kritiku

Kritici politiků si často přejí, aby Brazílie nevyhrála. Prý jen tak zůstane v lidech kritické smýšlení a budou se dál snažit došlápnout si na odpovědné zástupce, co jsou u moci.

Stávka v metru v Sao Paulu ohrožuje začátek MS ve fotbale

Číst článek

Často je slyšet o korupci. Zpoždění, které nabrala většina prací, totiž umožnilo najmout firmy bez výběrového řízení.

„Do jisté míry by nám v Natalu mohly tyhle nesmyslné stavby pomoci. Ukázaly totiž, že nefungují. A odráží se to v politických debatách. Před tím, než se postavily, jsem navrhoval alternativy. Nikdo mě moc neposlouchal. A teď, když už se dělají, vystupuji s tím samým, a mám obrovský ohlas," říká profesor Ramos ze státní univerzity.

I pro nedokončené nebo nesmyslné projekty pro MS ve fotbale tak nakonec platí, že všechno špatné je aspoň pro něco dobré.

MS ve fotbale 2014 v Brazílii - stadiony | Foto: Michal Jindra

David Koubek, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme