Senát vybírá nové ústavní soudce. Očekává se, že uspějí všichni tři kandidáti

Odpolední jednání Senátu navštíví prezident Miloš Zeman. Chce tak podpořit své tři kandidáty na ústavní soudce. Horní komoře v dubnu navrhl prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, předsedu volebního senátu Nejvyššího správního soudu Vojtěcha Šimíčka a bývalého ústavního soudce a advokáta Jiřího Nykodýma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Všichni tři kandidáti se senátorům představili v polovině května. Slyšení před členy ústavně právního výboru a výboru pro vzdělávání a lidská práva zvládli hladce. Jednomyslně a bez připomínek je výbory doporučily ke zvolení.

„Doporučení ústavně právního výboru horní komory českého Parlamentu je bráno vždycky s respektem a je to doporučení, které vždycky vychází. Nechci říci, že je přejímáno, ale je velmi respektováno,“ říká předseda ústavně právního výboru Miroslav Antl z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Čermáková

Stejně tak předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD je přesvědčen, že se schválením Nykodýma, Lichovníka i Šimíčka by neměl být problém.

„O těch pánech přicházejí informace veskrze pozitivní, takže já osobně předpokládám, že průběh bude ,hladký‘ a že by i na plénu mohli získat poměrně velkou podporu.“

Pokud bude zvolen Tomáš Lichovník, Ústavní soud získá experta na trestní právo. Vojtěch Šimíček se zase specializuje na volební agendu. A Jiří Nykodým, který už v minulosti ústavním soudcem byl, má blízko ke zdravotnické problematice.

Jana Čermáková, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme