Očkování bez jehel? Američtí vědci vyvinuli náplast proti chřipce

Američtí vědci by chtěli vyjít vstříc lidem, kteří se bojí jehel, a úplně změnit způsob, jak očkovat proti nemocem. Malou revoluci by mohla přinést speciální náplast, kterou vyvinuli v Technologickém institutu v Georgii. Dokonce prý ušetří i peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování (ilustrační foto)

Očkování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Dětský pláč v lékařských ordinacích by možná mohl být minulostí. Alespoň pokud jde o vakcíny proti chřipce.

Speciální náplast, kterou američtí vědci vyvinuli, by mohla úplně nahradit staré jehly. Stačí si ji zkrátka nalepit. Na jejím povrchu jsou stovky mikroskopických jehliček, které se bezbolestně rozpustí v kůži.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vakcinačních náplastech informuje Viktor Daněk

„Máme celistvou jehlovou strukturu, která je vyrobená přímo z vakcíny, z její účinné látky. Přidali jsme nějaké cukry a polymery, aby se látka stabilizovala, nepoškodila, byla ohebná a nezlomila se, když ji zatlačíte do kůže, nebo nedělala jiné problémy," říká biomolekulární inženýr Mark Prausnitz z Technologického institutu v Georgii, jehož tým přípravek vyvinul.

Svou náplast si pro kamery ochotně zkouší sám na sobě. Účinná látka se do těla podle něj vstřebá během několika hodin.

„Chtěli bychom, aby se lidé o vakcinaci mohli postarat sami. Stačí se zastavit v obchodě nebo v lékárně, vzít domů náplasti pro celou rodinu a nalepit si je na kůži. Postaráte se tím o vakcinaci proti chřipce na celý rok," vysvětluje profesor Prausnitz.

Podle jeho výpočtů by výroba náplastí proti chřipce stála stejně jako běžná vakcína s jehlou. Protože by si ji ale lidé mohli aplikovat sami, zdravotnictví by ušetřilo na nákladech za zdravotnický personál. Lidé by si zase mohli vyhnout frontám v ordinacích.

Klinické zkoušky, které jsou nutné k uvedení výrobku na trh, by měly začít už začátkem příštího roku. Pokud budou úspěšné, ve Spojených státech by se náplast proti chřipce mohla v obchodech objevit do pěti let.

mad, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme