Organizace Člověk v tísni ocenila mladé občanské aktivisty. Dvě ceny putují na Ústecko

Cena Gratias Tibi, neboli v překladu ‚děkujeme tobě‘, pro mladé občanské aktivisty už zná své vítěze. V pražském kině Lucerna ji třem nejúspěšnějším projektům předali zástupci organizace Člověk v tísni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel svatého Jakuba Většiho - Vroutek

Kostel svatého Jakuba Většiho - Vroutek | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

Porota vybírala ze 140 projektů ve třech kategoriích.

V první se utkaly děti ze základních škol. Zvítězil projekt Pomocná ruka, ve kterém děti ze žákovského parlamentu Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka v jihočeské Blatné doučují zadarmo své spolužáky.

„Když nám nejde nějaká látka, tak bychom to my osobně potřebovali,“ říká Katka Rážová, která na pódiu v Lucerně převzala cenu.

Další dvě ceny míří do Ústeckého kraje. Středoškoláci z ústecké čtvrti Předlice ji dostali za projekt Zviditelnění přechodů a TV Předlice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Adam Daniš, jeden z oceněných ve třetí kategorii, byl hostem Radiožurnálu

Pavel Kalia a Imrich Kardos upozorňují v krátkých vtipných šotech například na takzvané neviditelné přechody nebo stejně neviditelné lavičky. Ty jim radnice sice slíbila, ale nedodala.

„Vymýšlíme to my dva, ty nápady jdou z naší hlavy. Máme u sebe jednoho kameramana, zkušeného profesionála. On to dává na internet, kde je to vidět,“ popisuje Pavel.

V kategorii do třiceti let vyhrál projekt z obce Vroutek s názvem Mladí lidé obnovují kostel.

„Lidé často chodili a ptali se, za co to máme, jestli za trest, nebo co za to máme, zdali za to máme nějaké peníze. Celou dobu jsme se je snažili přesvědčit, že to děláme pouze z dobré vůle. Nechci se jednou dožít toho, že tady půjdu s klukem za ruku a on se mě zeptá: ‚Táto, proč ten kostel není opravený?‘ To by pro mě byla velká ostuda,“ vysvětluje jeden ze členů třetí skupiny oceněných Adam Daniš.

Všichni vítězové dostanou k ceně Gratias Tibi ještě dar od norského velvyslanectví v Česku, kterým je studijní pobyt v zemi tisíců jezer.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme