Teplotní rekordy padly na polovině stanic v Česku, v Praze naměřili 34,4 stupně

Nedělní teploty pokořily rekordy na polovině ze 135 stanic, které měří alespoň 30 let. Rekord padl i na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde bylo 33,6 stupně. Vůbec nejtepleji bylo ale v Praze na Karlově, kde meteorologové naměřili 34,4 stupně Celsia. Tropické horko bude pokračovat i v dalších dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé hledali osvěžení i ve Vltavě v centru Prahy

Lidé hledali osvěžení i ve Vltavě v centru Prahy | Zdroj: ČTK

Teploty v nižších polohách se často dostaly na 30 až 33 stupňů Celsia, a to zejména v západní polovině Čech a v Polabí.

Praha - Karlov je jedinou stanicí, která překonala 34 stupňů, třiatřicítka ale padla na necelé desítce míst v Česku. Zaznamenali ji třeba v Teplicích, Doksanech, Brně - Žabovřeskách, Brandýse nad Labem nebo v Dobřichovicích.

Dnešních 33,6 stupně Celsia v pražském Klementinu podle informací ČTK překonalo dosavadní rekord 31,9 stupně, který platil z let 1946, 1950 a 2003. Klementinum je nejstarší česká meteorologická stanice, měří se tam od roku 1775.

Přeplněný areál plaveckého bazénu v pražském Podolí | Foto: ČTK

Na všech stanicích včetně horských vrcholů teplota vystoupala nad 20 stupňů. Nejchladněji - 20,8 stupně Celsia - dnes bylo na krkonošské Luční boudě. Na Sněžce naměřili 23 stupňů, na beskydské Lysé hoře 22,3 stupně a na šumavském Churáňově 25,6 stupně Celsia.

Při vysokých teplotách by lidé měli omezit tělesnou zátěž a vyhnout se pobytu na přímém slunci, protože hodnoty UV indexu převyšují obvyklé letní hodnoty. Je také žádoucí více pít, ne však alkohol a nápoje obsahující kofein, a při pobytu venku používat ochranné mazací prostředky s vysokým faktorem.

Meteorologové v sobotu vydali výstrahu před vysokými teplotami nad 30 stupňů Celsia. V Čechách platí ode dneška do úterý, zejména na východě republiky budou velká vedra i ve středu.

„Počátek příštího týdne se bude pohybovat v podobných teplotních hodnotách, může být dokonce ještě o něco tepleji. Denní maxima vystoupí místy až k 36 stupňům,“ upozornil Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve středu pak přijde do Česka od západu studená fronta a na ní se výrazně ochladí. Budou ji provázet silné bouřky, mohou být doprovázeny kroupami, přívalovými srážkami a nárazy větru.

ČTK, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme