Ptáčovské rybníky jsou novou přírodní památkou Kraje Vysočina

Na Vysočině ode dneška přibude další přírodní památka. Jsou jí Ptáčovské rybníky nedaleko Třebíče. Unikátní místo, kde sídlí spousta ptáků, a to i těch velmi vzácných, hojně navštěvují hlavně turisté, kteří touží po klidu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kladský rybník

Kladský rybník | Foto: Petr Lněnička

Ptáčovské rybníky jsou souborem pěti malých vodních ploch, kde nerostou skoro žádné husté stromy ani les. Právě proto tam přilétají vzácné druhy ptactva. Pokud se tam vydáte, stačí se posadit a trpělivě sledovat, co všechno přes hladinu přelétá.

„Podařilo se mi tady vidět několik tažných druhů bahňáků, kteří sem přilétají ze severní Evropy a naším územím jen protahují. Zahlédl jsem třeba i hejno vodoušů tmavých, vodouše štíhlé, což se nepodaří úplně každý den,“ říká znalec přírody Václav Křivan.

Ptáčovské rybníky se stanou přírodní památkou kvůli ochraně. Jejich okolí dosud výrazným způsobem vytvářel také člověk. Ten tak měl samozřejmě vliv na samotné ptactvo a rybníky vůbec.

Kolem je například hodně polí, hospodaří tam zemědělci, ale také myslivci, kteří v některých letech do lokality vypouštěli divoké kachny. Zasahovali tam rovněž rybáři.

Po vyhlášení národní památky by se v okolí rybníků mělo hnojit jen chlévskou mrvou, rybáři budou muset vysazovat jen určité druhy ryb v omezeném množství a podobně. Vše bude pod dohledem ochranářů, aby Ptáčovské rybníky zůstaly oázou klidu pro vzácné i běžnější druhy ptáků a zachovaly si svou jedinečnost.

Andrea Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme