Přesně před 25 lety padl v Polsku komunismus. Varšava chystá velké oslavy

Přesně před čtvrt stoletím se začal v Polsku rozpadat komunistický systém. Změny režimu se pak přenesly do zbytku bývalého východního bloku. 4. června 1989 se totiž v Polsku konaly první částečně svobodné volby a poprvé v nich mohla kandidovat opozice. Soudruzi ještě netušili, že je čeká velká porážka. Výročí této události dnes budou Poláci slavit ve velkém stylu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko. Varšava

Polsko. Varšava | Foto: stock exchange

Přesně před pětadvaceti lety zazněla v polské televizi už legendární věta: Dámy a pánové, 4. června skončil v Polsku komunismus, oznámila překvapeným divákům hlasatelka.

Polští voliči totiž ve volbách zcela jednoznačně podpořili kandidáty hnutí Solidarita.

„Byla to taková velká exploze občanských emocí. Všichni jsme věděli, že si přejeme změnu, ale přesně jsme ještě netušili, co nás čeká,“ vzpomíná Rafal Dutkiewicz, tehdy jeden z šéfů volebního štábu Solidarity, dnes primátor Vratislavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí pádu komunismu v Polsku natáčel zpravodaj Petr Vavrouška

„Báli jsme se, jestli to drtivé vítězství Solidarity režim přijme,“ přiznal před lety Tadeusz Mazowiecki.

Opozice získala ve volbách všechny takzvaně svobodné mandáty v Sejmu a 99 ze sto senátorských křesel. Pro komunistický režim šlo o fatální úder.

Mazowiecki se nakonec stal prvním polským nekomunistickým premiérem. Předvolební kampaň byla tehdy velmi levná. Kandidátům stačila společná fotografie s Lechem Walesou. Opozici přijely do Varšavy podpořit i hudební hvězdy jako Joan Baezová nebo Stevie Wonder.

Poláci jsou dodnes pyšní na to, že komunismus v Polsku padl o několik měsíců dříve než ve zbytku tehdejší východní Evropy. Na jednom detailu ten rozdíl připomíná spisovatel Mariusz Szczygiel: „Když vznikl první ve střední a východní Evropě nezávislý deník Gazeta Wyborcza, Václav Havel byl ještě ve vězení. Toto je ten rozdíl.“

Společně s Poláky budou výročí voleb slavit i desítky státníků včetně prezidenta Baracka Obamy. Ten promluví k Varšavanům v centru polské metropole.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme