Policie v Brazílii dostane přidáno, aby nestávkovala při MS

V Brazílii se na poslední chvíli dostavuje, betonuje, odklízí a zametá. Přípravy na fotbalové mistrovství světa vrcholí. A ten úklid je i politický. Například federální policie dostane přidáno, aby nestávkovala. A před jinými protesty, které se chystají, varovala i prezidentka Dilma Roussefová. Nebude prý tolerovat ty, které naruší průběh šampionátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z hlavních dopravních tepen vedoucích kolem stadionu Corinthians byla úplně uzavřená

Jedna z hlavních dopravních tepen vedoucích kolem stadionu Corinthians byla úplně uzavřená | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme demokratická země, která respektuje právo na demonstrace, svobodu projevu. Jsme ale zároveň společnost, která je schopná respektovat práva většiny, která se chce dívat na fotbalová utkání, bavit se a společně slavit,“ řekla Rouseffová.

Stávku policistů by asi nejvíce pocítili turisté na letištích, kde by byly zpomalené kontroly, ještě více by se zvětšily už tak dlouhé fronty. Policisté už v posledních týdnech částečně stávkovali, částečně proto, že právě na letištích pracovali.

Jenže stávku v průběhu mistrovství zakázal soud pod hrozbou pokut a zvýšení platů se teď dá považovat za jakousi pojistku, aby se opravdu nic nestalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Brazílii popisoval Vojtěchu Bidrmanovi David Koubek

Zvýšení platů federální policii by mohlo vést k tomu, že ještě více odborových svazů bude využívat mistrovství. Určitou formou protestu hrozila i vojenská policie, která má na starosti přímo bezpečnost v ulicích na rozdíl od federální.

Že by ale zůstala v kasárnách, to je nepravděpodobné. Stávky jsou sice poměrně běžné, ale tento rok jsou poněkud zesílené právě tím, že na Brazílii je více vidět. Někteří lidé to už dokonce berou jako vydírání.

Jak se blíží šampionát, tak je nálada v Brazílii o něco více fotbalová. Posunout fotbal do popředí se snaží i vláda, která si zaplatila v médiích svůj spot na podporu šampionátu.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme