Teploty opět lámaly rekordy. V Praze překonaly sto let staré maximum

V Česku panují extrémní vedra. V pražském Klementinu dnes padl více než sto let starý teplotní rekord. Meteorologové tam naměřili 34,2 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 1885 bylo o 2,3 stupně nižší. Rekordy padaly i na dalších místech. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci, kde teploměr ukazoval 35 stupňů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavecký stadion v Podolí

Plavecký stadion v Podolí | Foto: Filip Jandourek

V Klementinu byl teplotní rekord překonán i v neděli, kdy se teplota vyšplhala na 33,6 stupně Celsia. V neděli nakonec rekordy padly na zhruba polovině stanic ze 135, které měří alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde naměřili 34,4 stupně Celsia.

„Dá se říct, že pro dnešní den padly teplotní rekordy na 80 procentech stanic, které měří minimálně třicet let. Hodnoty se pohybovaly většinou od 31 do 35 stupňů Celsia,“ informuje Štefan Hanžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálně panujícím počasí mluvil na Radiožurnálu Štefan Hanžák z Českého hydrometeorologického ústavu

Tropické počasí bude pokračovat i v úterý, kdy se očekávají ještě o stupeň vyšší teploty než dnes. Pro Klementinum má teplotní rekord pro 10. června hodnotu 33,0 stupňů Celsia, platný je od roku 1937.

„Počítáme, že průměrná hodnota maximální teploty by měla být minimálně ještě o stupeň vyšší, čili interval bude od 32 do 36 stupňů," doplňuje Hanžák.

Podle klimatologa z ČHMÚ v Hradci Králové Ladislava Metelky není aktuální počasí v tomto období ničím výjimečným.

„Musíme si uvědomit, že se pohybujeme dva týdny před letním slunovratem, kdy jsou nejdelší dny v roce a slunce na obloze vystupuje nejvýš," upozorňuje.

Přestože se má brzy zase ochladit, Metelka připouští, že ke konci měsíce a v červenci či srpnu se mohou tropické teploty opakovat.

Dlouhodobé předpovědi ale horké dny přesně určit neumí. "Jsou to spíš takové rámcové předpovědi, pravděpodobnosti," vysvětluje klimatolog.

ČTK, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme