Separatisté ovládli jeden z rusko-ukrajinských hraničních přechodů

Jeden z uzavřených hraničních přechodů v Luhanské oblasti je pod kontrolou separatistů. Podle svědků ho okamžitě využilo mnoho lidí i automobilů. Vytvořením koridoru do Ruska si separatisté zajistili přísun posil i zásob, a snižuje se tak šance na rychlé ukončení konfliktu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil armádě, aby vytvořila humanitární koridor, kterým by z obležených měst pod kontrolou separatistů mohli odejít civilisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Slavjansku chtějí odjet z oblasti bojů

Obyvatelé Slavjansku chtějí odjet z oblasti bojů | Zdroj: Reuters

Při nočních bojích o letiště ve východoukrajinském Kramatorsku zahynulo 40 separatistů. Kyjev uvedl, že při akci nezemřel žádný voják. Povstalci zaútočili na letiště minomety. Vojáci odpověděli palbou. Podle armády se jim podařilo odrazit i útok na letiště v Luhansku. Silné boje dnes hlásí i Slavjansk.

„Jde z toho hrůza, pořád ta dělostřelecká palba, chceme s rodinou odjet, bojíme se o život,“ popisuje situaci Andrej ze Slavjansku.

Zatím se uprchlíci počítají na stovky až tisíce, na území pod kontrolou separatistů ale žijí statisíce lidí. Povstalci je využívají jako lidské štíty, když se opevňují v obydlených částech měst. Armáda by proto ráda evakuovala občany z oblasti bojů, aby mohla proti separatistům tvrdě zasáhnout.

Ozbrojené síly jsou podle velitelů připravené chránit civilní konvoje uprchlíků. K evakuaci ale nikoho nutit nemohou. Mimo jiné i proto, že zatím nikdo nevyřešil, kam statisíce lidí přestěhovat a jak se o ně dál postarat.

V obležených městech ale podle dostupných zpráv dochází jídlo a jsou problémy s dodávkami elektřiny i vody.

Helena Berková, Ondřej Bouda, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme