Internetem se šíří spam s nabídkou práce. Je to nábor bílých koní, varují experti

Experti z národního týmu pro bezpečnost internetu varují před podvodným spamem, který se šíří e-mailem. Podvodníci touto cestou nabízejí dobře placenou práci v oblasti finančnictví. Ve skutečnosti ale hledají takzvané bílé koně. Jejich prostřednictvím chtějí vyprat peníze, které předtím ukradli z účtů přes internetové bankovnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za nejbezpečnější opatření považují odborníci odpojit se od počítače úplně

Za nejbezpečnější opatření považují odborníci odpojit se od počítače úplně | Foto: stock exchange, Jakub Krechowicz

Zájemce o práci musí nejdřív projít 'testem spolehlivosti'. Podvodníci mu pošlou na jeho účet peníze a on je má přeposlat dál.

„Útočníci jednorázově zneužijí potencionálního zaměstnance k převodu financí, které předtím vybrali z účtu někoho jiného, a tím je vlastně vyperou,“ popisuje bezpečnostní analytik Pavel Bašta.

Peníze se po několika transakcích vrátí zpátky podvodníkům. V případě, že by policisté na krádež přišli, je pak těžké peníze dohledat.

Do velkých potíží se ale dostanou právě ti, kteří se původně ucházeli o práci. Pro policisty se z nich totiž stanou osoby, které napomáhaly legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme