Prezident Obama se snaží mírnit důsledky skandálu kolem péče o válečné veterány

Ve Spojených státech se rozrůstá skandál kolem péče o válečné veterány. Na svůj post ve vládě rezignoval ministr Eric Shinseki. Nemocnice spadající do jeho resortu čelí obvinění z dlouhých čekacích dob pro veterány a falšování záznamů o pacientech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama oznámil rezignaci ministra Shinsekiho

Americký prezident Barack Obama oznámil rezignaci ministra Shinsekiho | Zdroj: Reuters

Rezignaci ministra pro záležitosti veteránů Erica Shinsekiho ohlásil prezident Barack Obama. To, že čtyřhvězdičkový generál a veterán bojů ve Vietnamu odchází z vlády, přijal podle svých slov s lítostí.

Obama zároveň slíbil, že vyšetřování skandálu bude pokračovat, stejně jako započaté personální změny.

Resort zodpovědný za péči o veterány čelí už měsíce kritice kvůli zprávám o špatném hospodaření, korupci a neschopnosti zaměstnanců.

Ve středu vyšlo najevo, že vysloužilí vojáci ve Phoenixu museli čekat téměř čtyři měsíce na ošetření. Nemocnice přitom tvrdila, že čekací doba jen lehce převyšuje tři týdny.

Ministr pro veterány má plnohodnotné místo v kabinetu. Ve Spojených státech amerických žije přes 20 milionů válečných veteránů, z nichž mnozí se potýkají s psychickými, zdravotními a rodinnými problémy.

Americký ministr pro záležitosti veteránů Eric Shinseki rezignoval kvůli skandálu | Foto: Reuters

Eric Shinseki se stal prvním čtyřhvězdičkovým generálem japonsko-amerického původu. Sloužil ve Vietnamu i v Bosně a poté jako náčelník generálního štábu pozemních sil v letech 1999 až 2003.

Po útoku na Irák se neshodl s tehdejším ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem, když ho upozorňoval, že na stabilizaci bezpečnostní situace v zemi by byly potřeba stovky tisíc amerických vojáků. Za několik měsíců byl generál Shinseki z funkce odvolán.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme