Koalice se shodla na zvýšení daňové slevy na děti i na služebním zákonu

Daňová sleva na druhé a další dítě postupně poroste. A to od roku 2015 po dobu tří dalších let. Shodla se na tom koaliční rada na dnešním jednání. Dohodla se také na definitivním znění služebního zákona. Normou se bude zabývat sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš | Foto: Úřad vlády ČR

Vládní koalice se dnes domluvila na zvýšení slevy na dani pro příští rok na druhé dítě o 200 korun a třetí a další o 300 korun. Nyní je sleva na každé dítě 1117 Kč.

Slevy se mají zvyšovat postupně až do roku 2017. Konečné zvýšení by mělo být o 500 na druhé a 900 korun na další dítě. Tady ale ještě shoda není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání koaliční rady sledovala redaktorka Věra Masopustová

„Není to zakomponováno v žádné písemné dohodě, ale dnes pan premiér i zástupci ministerstva financí řekli, že tato dohoda platí,“ řekl po jednání koaliční rady místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zatímco lidovci považují dohodu na zvýšení daňové slevy za uzavřenou, podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka budou o balíku daňových změn ještě jednat. „Debata ještě není ukončena, zítra bude pokračovat. Nepadlo zatím rozhodnutí v celém balíku změn,“ upozornil.

Ministr financí Andrej Babiš bere dohodu jen pro příští rok, protože předvídat něco na tři roky dopředu se podle něho nedá. Potvrdil ale, že se s lidovci dohodli na navýšení o 200 a 300 korun.

Opozice slevy na dani podpoří

Opoziční KSČM a ODS zřejmě zvýšení daňové slevy na dítě podpoří. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že daňové zvýhodnění rodin s dětmi podpoří, o výši slevy se ale může podle něj ještě debatovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

1.místopředa TOP 09 Miroslav Kalousek a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek ve vysílání Radiožurnálu

„Musíme si počkat na konkrétní propočty. Důležitý je ten trend, Česká republika už v tuto chvíli svým daňovým systémem hodně podporuje rodiny s dětmi. Ukazují to i studie, které mezinárodně srovnávají členské země EU. Takže možná se můžeme bavit o výši částky, ale je to podrobná odborná debata, ale samotný princip zvýšení podpoříme,“ řekl.

Zvýšení slevy zřejmě podpoří i KSČM, řekl Radiožurnálu poslanec Miroslav Opálka.

„Myslím, že každý krok, který povede ke zlepšení demografického vývoje v České republice je hodný podpory. Soukromě si dovedu představit větší podporu zejména u druhého dítěte, protože máme zájem na to, aby rodiny měly aspoň dvě děti, ať se zastaví vymírání národa,“ poznamenal.

Koalice se dohodla na služebním zákonu, rozpočet nedořešila

Definitivní podobu má po dnešní koaliční radě novela služebního zákona. Podle něj lidé, kteří budou mít po nástupu do státních služeb kratší praxi než tři roky, budou muset skládat úřednické zkoušky. Povinné budou i pro odborníky, kteří přijdou do vedoucích funkcí ze soukromých firem.

„Od pozice vedoucího oddělení bychom rádi nechali státní správu propustnou i pro osoby, které dosud nepracovali ve státní správě. Aby se nám systém neuzavřel a nedegeneroval,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO).

„Řešili jsme to, že když přijde člověk z privátní sféry a nebude mít úřednickou zkoušku, šéfoval by lidem, kteří ji mají. Pro takového člověka jsme určili lhůtu do dvou měsíců, aby si zkoušku udělal,“ dodala. Návrh služebního zákona teď míří do Sněmovny. Poslanci by o něm mohli hlasovat v létě.

„Služební zákon je zásadní norma, která se dotýká 10 tisíců lidí. Je to, co se týče státních úředníků, převratné v jejich pracovním poměru. Každopádně nejpozději v červenci musí být schválen. Ale předpokládám, že by bylo možné ho projednávat i na červnové schůzi,“ řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Naopak na návrhu státního rozpočtu a výdajových rámců rozpočtu na další roky se zástupci koalice ještě nedohodli. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) o tom bude jednat ve středu ráno před schůzí kabinetu předsednictvo vlády.

Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme