Černý kašel trápí Liberecký kraj, spalničky zase Ústecký. Onemocnění přivezl turista z Indie

Liberecký kraj trápí černý kašel. Vloni tam za celý rok onemocnělo přes 200 lidí, letos do poloviny května už přes 150. Nemocnost v Libereckém kraji je nejvyšší v celé zemi. V Ústeckém kraji mají zase od ledna epidemii spalniček. Velká většina nemocných je z Ústecka, několik lidí ze sousedního Teplicka a pár případů z Chomutovska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spalničky

Spalničky | Foto: Dave Haygarth | Zdroj: Flickr | CC BY 2.0,©

„Nemoc přicházela pozvolna, pár dní jsem se cítila unavená, tak jsem si říkala: To je v pořádku, hodně jsem pracovala. V momentě, kdy jsem se rozhodla, že přijde odpočinek, vyskočily horečky během hodiny na čtyřicet a zůstaly tam čtyři dny, i přes veškeré snahy je tlumit," vzpomíná na první příznaky spalniček Jindra Moravcová z Ústí nad Labem, která je před nedávnem prodělala.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spalničkách a černém kašli v krajích natáčel redaktor Tomáš Mařas

V současnosti je v Ústeckém kraji zhruba 240 případů spalniček. Podle primáře infekčního oddělení ústecké nemocnice, Pavla Dlouhého, nejsou spalničky jen nemocí dětí:

„Současná epidemie postihuje dospělé osoby mladšího a středního věku, starší lidé neonemocní, protože ti prodělali spalničky v dětství a podruhé onemocnět nelze. Ti dnešní pacienti jsou lidé, u kterých selhalo očkování, které měli v druhém roce života, anebo ho nepodstoupili vůbec."

Epidemie začala v Ústí na konci ledna. Onemocnění přivezl turista z Indie, od kterého se nakazili zdravotníci v nemocnici. Proto se hned na začátku muselo očkovat 200 lidí za zdravotního personálu.

„Spalničky patří k nejvíce nakažlivým infekcím, šíří se velmi snadno kapénkovou nákazou. Virus potom vstupuje do těla sliznicemi, buď spojivkami, nebo dýchacím traktem,“ upřesňuje primář.

Ani po očkování není imunita doživotní

Zatímco v Ústeckém kraji řádí spalničky, v Libereckém to je černý kašel. Loni za celý rok pertusí onemocnělo 208 lidí. Letos do poloviny května už jich bylo 152.

„Ani po prožití onemocnění, ani po očkování není imunita doživotní. Možná dochází k určité změně původce. Že původce, ze kterého se připravila vakcína, není úplně totožný s tím, který koluje v současné době," vysvětluje Jana Pratingerová z liberecké krajské hygieny a dodává:

„Jsou tady nové infekční choroby a jsou tady i infekční choroby, které byly určitým způsobem potlačené, například dávivý kašel."

Děti kašlou v záchvatech. „Ony se rozkašlou, a protože ten toxin, který pertusoidní bakterie tvoří, jim zničí dočasně řasinky v dýchacích cestách, tak ony ten hlen nemůžou utrhnout a úporně se ho takovým štěkavým kašlem snaží dostat z dýchacích cest a drážní je to," popisuje, čím je typický černý kašel, primář dětského oddělení českolipské nemocnice Josef Gút. „Jsou ohrožené děti, které nejsou proočkované,“ upozornil.

Rezervoárem infekce mohou být i kašlající dospělí, kteří ani nemusí tušit, že černý kašel mají.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme