Syrští křesťané chtějí volit Asada, vidí v něm menší zlo

Sýrie se připravuje na prezidentské volby, které jsou naplánované na úterý. Favoritem je i po třech letech občanské války stále současný vůdce Bašár Asad. Na řadě míst tak panují přísná bezpečnostní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portrét syrského prezidenta Bašára Asada na nemocnici v Damašku

Portrét syrského prezidenta Bašára Asada na nemocnici v Damašku | Foto: Dusan Vranic | Zdroj: ČTK

Současný prezident má také velkou podporu v křesťanské Malúle, jednom z nejposvátnějších míst tohoto náboženství, kde se dodnes mluví aramejsky, tedy jazykem z dob Ježíše Krista.

Islámští radikálové zde údajně zničili všechny sochy Ježíše, vyškrábali oči Panně Marii, vypálili kostely a kláštery. Místní obyvatelé proto říkají, že takové jednání nemá nic společného s revolucí, a proto chtějí volit Assada, který je pro ně symbolem menšího zla.

Přímo v Damašku je i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš. Ten do syrské metropole dorazil zrovna ve chvíli, kdy ze své rezidence vyjížděl prezident Asad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Sýrii popisuje zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Jeho kolonu doprovázeli policisté i muži v civilu vyzbrojení samopaly a také vojenská auta s kulomety. Ve městě jsou slyšet výbuchy, protože armáda pokračuje v ofenzivě na předměstí, kde se skrývají islámští radikálové z fronty an-Nusrá.

Všude, nejenom v Damašku, pak lze potkat auta, která jsou polepena fotografiemi současného prezidenta Asada. V největších městech jsou i plakáty a fotografie dalších dvou kandidátů, kteří poprvé stojí proti Asadovi, nebo vůbec proti někomu v prezidentských volbách v Sýrii.


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme