V Pečkách na Kolínsku jsou k vidění unikátní propracované modely železnic

Čtyři bývalé tovární haly v Pečkách na Kolínsku zaplnily malé i velké železnice. Na 1500 metrech čtverečních pořádá Sdružení železničních modelářů Pečky největší výstavu tohoto druhu v Česku. K vidění je například kolem čtyřiceti kolejišť.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahradní železnice

Zahradní železnice | Foto: A.Rokosová

„Akce je dělaná jako rodinná, tudíž tu jsou jezdící mašinky – od dřevěných až po řízené na dálku. Děti vozíme venku na úzké zahradní železnici,“ popisuje František Dvořáček ze Sdružení železničních modelářů z Peček.

Návštěvníci procházejí například areálem bratří Šulců, ve kterém se kdysi vyráběly zemědělské stroje.

Jsou zde k vidění modely, které mohou být provozovány v létě i v zimě. Podle Dvořáčka k tomu existuje i sněžná fréza.

„Já to mám doma na zahradě. Prezentuju svoje stavby, dělám mosty. Veškeré stavby jsou z přírodních materiálu, jako je žula, pískovec, keramika, dlaždice,“ říká Josef Vítovský z Hradešína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu modelů železnic navštívila reportérka Alena Rokosová

S výrobou železnic začal před deseti lety. Na zahradě mu jezdí šest vlaků a dvě lanovky. Podle jeho slov mu trvá vyrobit model o velikosti 210 na 450 centimetrů necelý rok.

Na výstavě umisťuje své exponáty také pan Saxa, který ručně vyrábí modely bojové techniky druhé světové války.

V prostorách klubovny místních modelářů se nachází kolejiště s padesát metrů dlouhými kolejemi. Podle Dvořáčka vlaky, které jsou na něm provozovány, najezdí za víkend přibližně 500 kilometrů.

Vedle stojí do detailu propracované digitální kolejiště. A staví se další, které má mít na výšku tři a půl metru.

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme