Letenská pláň v Praze má zůstat nezastavěná i po dostavbě tunelu Blanka

Pražská Letenská pláň by měla zůstat volnou nezastavěnou plochou. Je totiž ideálním prostorem pro kulturní a sportovní události. Shodli se na tom účastníci diskuse o budoucnosti Letné, kterou pořádala Městská část Praha 7. Podle radnice je vhodné na akce využívat písečnou plochu, a ne travnatý pozemek. Obyvatelům v okolí Letné se ale nelíbí hluk a také nedostatek parkovacích míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letná

Letná | Foto: Tomáš Adamec

Na Letenské pláni se v poslední době konaly dvě významné akce - Pivní festival a Olympijský park. Běžně je ale pláň skoro prázdná. A podle vedení městské části by to tak mělo zůstat i v budoucnosti.

"Nikdo, kdo je Leteňák a obyvatel Prahy 7, tak si neumí vůbec představit, že by ta plocha byla nějakým způsobem zastavěná nebo znehodnocená,“ tvrdí starosta Prahy 7 Marek Ječmének z ODS.

Pískovou plochu dlouho zabírala stavba tunelu Blanka, proto třeba Olympijský park musel být na trávě. Problém je ale často s dopravou lidí, kteří na velké akce přijíždějí autem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na budoucnost Letné se zaměřil redaktor Jan Charvát

„Když tady byl ten park Letná-Soči, tak policie především o víkendech odtahovala auta všech lidí, kteří si sem přijeli zabruslit. A pak přišli s bruslemi a auto neměli,“ říká zastupitel za Prahu 7 ze Strany zelených Ondřej Mirovský.

Vyřešit by to podle něj mohly plánované nové garáže.

„Jedno řešení se naskýtá v nově budovaných garážích, které vznikají v rámci tunelového komplexu, tam je myslím asi 700 parkovacích míst.“

„Ale bohužel dodnes nikdo neví, v jakém režimu to bude. Zda to bude pro návštěvníky fotbalových utkání nebo pro návštěvníky Letenských sadů nebo zda to bude částečně pro rezidenty Městské části Prahy 7,“ upozorňuje zastupitel.

Částečné zklidnění dopravy

Na Letné budou ústit tubusy z tunelu Blanka. Dopravu na frekventované ulici Milady Horákové to ale zklidní jen částečně.

"Tady máme v obou směrech dva pruhy, my jsme navrhovali, že by tu byl jen jeden. Protože v momentě, kdy vznikly vlastně čtyři jízdní pruhy v tunelech, tak nemá smysl tady ponechávat tu dopravní kapacitu,“ myslí si Ondřej Mirovský.

Souhlasí s tím i starosta Prahy 7 Marek Ječmének. "Ty výpočty hovoří o jakémsi zklidnění, ne úplně masivním, právě v oblasti Letné. Spíše v té střední části Holešovic a dolních Holešovic. O tom výpočty hovoří jasně.“

„Tady to zklidnění má být do 30 procent, což na jednu stranu není úplně málo, a na druhou stranu to asi není to, co by každý očekával v prostoru nějaké volnočasové aktivity, relaxace,“ poznamenává starosta.

Změnou by měla po dokončení tunelu Blanka projít nejen samotná Letná, ale také její okolí. Třeba u stadionu Sparty do několika let bude stát nové obchodní centrum.

Pražská Letná | Foto: Tomáš Adamec

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme